fizikalna terapija
NaslovnicaBolestiArtrogripoza - prirođena bolest mišića

Artrogripoza – prirođena bolest mišića

Artrogripoza – arthrogryposis multiplex congenita (myodystrophia fetalis congenita, dysplasia myoosteoarticularis, amyoplasia congenita) predstavlja prirođenu bolest mišića lokomotornog sustava kod koje su naročito naglašene kontrakture zglobova. 

Karakterisitke bolesti

Za bolest je karakterističan cilindričan oblik zglobova uz zadržane konture, ali djelomično izbrisan reljef mišićnih grupa i kože, a klinički simptomi vidljivi su već pri rođenju. Prvi su bolest opisali Otto i Retard početkom 20 stoljeća.

Uzroci nastanka Artogripoze

Postoji više objašnjenja oko uzroka i nastanka artrogripoze, a neki od njih su: neurogeni, primarne mišićne promjene, promjene intraamnionskog pritiska, hormonalne smetnje i dr.

Većinom se spominje neurogena teorija po kojoj se distrofične promjene počinju kod artrogripoze javljati još u fetalnom razdoblju. Tada dolazi do neurogenog nastanka oštećenja efektornog organa.

Patohistološki nalaz sličan je nalazu kod progresivne mišićne distrofije, s označenom hipertrofijom sarkoplazme na koju se nastavlja atrofija i na kraju degenerativne promjene s fibrozom. Zbog toga mišići slabije reagiraju na mišićnu elektrostimulaciju, a tetivni refleksi mogu biti odsutni.

Ta mišićna degeneracija uzrokuje skraćenje mišića, iz čega proizlaze kontrakture zglobova. Gubi se normalna funkcija mišića u kojima postoji disbalans u razvoju između agonista i antagonista te dolazi do pojave kontraktura. Tek kasnije javljaju se promjene i u zglobnim čahurama koje samo dodatno kompliciraju i otežavaju stanje pacijenta.

Klinička slika kod artrogripoze

U kliničkoj slici artrogripoze odmah nakon rođenja uočavaju se fleksijske i ekstenzijske kontrakture zglobova uz deformaciju ručnih zglobova. Kukovi su obično u flekso-aduktornoj kontrakturi te su često iščašeni, a stopala su najčešće u ekvinovarusu.

Često nedostaju i patele. Rameni zglob je u adukcijskoj kontrakturi, lakat ekstendiran a šaka flektirana i pronirana dok su prsti u fleksijskoj kontrakturi. Osim ovakve cjelokupne slike artrogripoze, ona se može javiti i pojedinačno tako da mogu biti zahvaćeni samo neki zglobovi, pa čak i nesimetrično. Često se javlja i u kombinaciji sa nekim drugim bolestima kao što su Marfanov sindrom, sindaktilija, polidaktilija… .

Cerebralna paraliza vježbe
Fizikalna terapija

Liječenje pacijenta oboljelog od artrogripoze

Liječenje pacijenta oboljelog od artrogripoze je vrlo dugotrajno i kompleksno

Liječenje pacijenta oboljelog od artrogripoze je vrlo dugotrajno i kompleksno. Sa terapijom treba početi u najranijoj dobi, odmah nakon rođenja, a osnovni cilj je pokušati osposobiti bolesnika za samostalno kretanje i hvat šakom.

Rehabilitacija uključuje i procedure kojima možemo utjecati na jačanje mišićne snage, kao i procedure medicinske gimnastike kojom pokušavamo dobiti povećanje opsega pokreta. Ponekad se primjenjuje i operativno liječenje, najčešće u svrhu korekcijskih operativnih zahvata kao što je recimo ispravljanje ekvinovarusa.


IZNIMNO JE VAŽNO KONSTANTNO I SVAKODNEVNO PROVOĐENJE MEDICINSKE GIMNASTIKE SA KOJOM TREBA POČETI ODMAH NAKON ROĐENJA.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Bolovi u križima – lumbalnom dijelu

0
Bolove u križima - lumbalnom dijelu kralježnice osjetili smo gotovi svi. Ponekad traju par dana, a nekada nas izbace iz pogona i duži period. Studije...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod