NaslovnicaBolestiTortikolis – prirođeni krivi vrat

Tortikolis – prirođeni krivi vrat

Tortikolis – prirođeni krivi vrat predstavlja mišićno oboljenje odnosno nagnuti položaj glave i ograničenu pokretljivost vrata kod djece u neonatalnom razdoblju.

Kod tortikolisa nailazimo na mišićnu oteklinu ili kontrakturu mišića sternokleidomastoideusa, ili ponekada i obje pojave istodobno, a odsutni su bilo kakvi koštani, neurološki ili očni poremećaji. Bolest se može manifestirati i u djece starije dobi.

Etiologija tortikolisa

Etiologija tortikolisa može biti različita. Neki autori govore o tome kako bi uzrok mogla biti trauma prilikom porođaja, dok drugi spominju i nasljedni faktor. Kod neke djece se uopće ne nailazi na znakove koji bi govorili o poznatoj etiologiji.

Klinička slika kod tortikolisa

Klinička slika tortikolisa je karakteristična po nagnutom držanju glave (u prvim tjednima nakon trudnoće) u jednu stranu. Pri tome je pokretljivost glave ograničena na bolesnu stranu.

Nešto kasnije dolazi i do plagiocefalije (asimetrija stražnjeg dijela glave). Kod rotacije glave na bolesnu stranu može se napipati skraćen i napet mišić sternocleidomastoideus.

U djece starije od 3 mjeseca može se uočiti i asimetrija lica koja kasnije postaje izraženija. Asimetrija lica znači da je bolesna polovica lica smanjena i zaostala u razvoju u odnosu na zdravu stranu.

Kod neliječene djece sa tortikolisom veći ili manji stupanj asimetrije lica stalan je nalaz. U starije neliječene djece može doći i do pojave skolioze vratnog i torakalnog djela.

Diferencijalna dijagnoza kod tortikolisa

RTG snimke i anteroposteriornoj i postraničnoj projekciji upozoriti će na eventualne koštane prirođene anomalije vratne kralježnice (Klipell-Feilov sindrom, atlantookcipitalna fuzija, anomalije odontoidnog nastavka). Traumatske promjene ne moraju uvijek biti vidljive na RTG nalazu.

Upalne bolesti koje mogu uzrokovati tortikolis su: limfadenitis vrata, teške angine, infektivni parotitis.  Bolesnici s okularnom disfunkcijom, položajem glave nastoje ispraviti nepravilnost vida, pa se može sekundarno razviti mišićni tortikolis.

Malpozicijski tortikolis

Treba istaknuti da je kod djece do tri mjesec a života simptom tortikolis, bez znakova oštećenja sternocleidomastoideusa i bez znakova bolesti relativno čest nalaz i tada govorimo o takozvanom malpozicijskom tortikolisu.

Malpozicijski tortikolis lijeći se vježbama, gumenim ovratnikom, korekcijom položaja glave jastukom, načinom prehrane sa bolesne strane. Valja naglasiti da je liječenje malpozicijskog tortikolisa u gotovo svim slučajevima uspješno.

Liječenje tortikolisa

U liječenju tortikolisa najveću ulogu ima fizikalna terapija i to medicinska gimnastika. Vježbe se baziraju na istezanju mišića sternocleidomastoideusa  kako bi se fizički spriječio dizbalans između jakosti lijeve i desne strane. U većini slučajeva, kada se odmah krene sa fizikalnom terapijom uspjeh liječenja je velik. U nekim težim slučajevima (obično kada se kasno krene sa fizikalnom terapijom – nakon 1-2 godine života) potrebno je operativno djelovati na produženje – opuštanje mišića sternocleidomastoideusa.

Vježbice koje možete raditi kod kuće

  • Dijete leži na trbuhu. Okrenite mu glavu na stranu skraćenog mišića. Dok je dijete fiksirano uz podlogu, jednom rukom mu fiksirajte rame. Drugom rukom spustite glavicu tako da brada ide u pravcu ramena. Zabavite ga sa igračkama kako bi dijete bolje reagiralo na terapiju.
  • Dijete leži na trbuhu. Zainteresirajte ga sa igračkama kako bi podiglo glavu i pratilo igračku. Pomičite igračku sa jedne na drugu stranu kako bi se glavica okrenula u stranu. Ovom vježbom jačamo mišiće vrata.

Video vježbe kod tortikolisa

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

TECAR terapija – inovativna metoda u fizikalnoj terapiji

0
TECAR je akronim koji označava "Transfer Elektrokapacitivne i Rezistivne Električne Energije". Radi se o obliku terapije koji se koristi u fizioterapiji. Njezina osnovna prednost...

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod