fizikalna terapija
fizikalna terapija
NaslovnicaBolestiFibromialgija - izvanzglobni reumatizam

Fibromialgija – izvanzglobni reumatizam

Fibromialgija predstavlja oblik izvanzglobnog reumatizma, a očituje se bolovima i zakočenošću.  Zahvaćeno je više područja mišićno koštanog sustava kao što su zglobovi, periartikularno  područje, ligamenti, potkožno tkivo, mišići, insercija tkiva.

Sindrom fibromialgije

Znakovi zakočenosti i bolovi kod fibromialgije mogu se pojačati hladnoćom, neaktivnošću, vlagom te tenzijom, dok se stanje poboljšava toplinom i umjerenim tjelesnim aktivnostima. Valja naglasiti da se ne radi o bolesti već o sindromu koji pogađa ljude na fizičkom, mentalnom, a i socijalnom planu.

RAZLIKUJEMO PRIMARNI I SEKUNDARNI OBLIK BOLESTI.

Kod primarnog oblika uzroci nastanka nisu poznati, a sekundarni oblik se javlja tijekom traume, reumatskih bolesti (artroza, reumatoidni artritis, bolesti vezivnog tkiva) i različitih nereumatskih bolesti kao što su hipotiroidizam ili zločudne bolesti.

Znakovi fibromialgije počinju se javljati u dobi od 25-40 godina. Bol se kao glavni simptom bolesti može dokazati laganim pritiskom.

Simptomi fibromialgije

Reumatski simptomi su kod fibromialgije prisutni u 98 %  bolesnika. Tegobe mogu trajati od nekoliko mjeseci do 25 i više godina. Zakočenost je prisutna nakon posla, navečer i ujutro. Može trajati od nekoliko minuta do više sati, a obično se razgibavanjem uspijeva smanjiti intenzitet zakočenosti. U određenim slučajevima može doći i do pojave otekline zgloba ili periartikularno.

NE REUMATSKI SIMPTOMI SU TAKOĐER PRISUTNI KOD VEĆINE PACIJENATA, A UKLJUČUJU:
  • Anksioznost
  • Poteškoće sna
  • Glavobolja
  • Podražaj crijeva
  • Gubitak raspoloženja
  • Depresija
  • Dispneja

Reumatske i ne reumatske tegobe i simptomi sezonskog su karaktera, a najintenzivniji su od studenoga do ožujka.

LIJEČENJE FIBROMIALGIJE

Odmor i relaksacija su vrlo važni za bolesnika, a preporučuje se i umjerena tjelesna aktivnost

Liječenje fibromialgije uključuje niz procedura i stanja kojih se pacijent mora pridržavati. Najčešće se ne koristi medikamentozna terapija osim kao popratno sredstvo kojim možemo utjecati na dio stanja i simptoma (analgetici, antidepresivi). Ponekad se infiltrira lokalno lidokain u područje bolnosti. Pretilijim pacijentima savjetuje se smanjiti kilažu. Odmor i relaksacija su vrlo važni za bolesnika, a preporučuje se i umjerena tjelesna aktivnost kako bi se smanjila usredotočenost bolesnika na tegobe. Plivanje je također odličan izbor kod bolesnika sa fibromialgijom.

OD PROCEDURA FIZIKALNE TERAPIJE KORISTE SE POSTUPCI KOJIMA POSTIŽEMO HIPEREMIJU I DJELUJEMO ANALGETSKI

Važno : Fibromialgija ne predstavlja pretjerano opasno stanje za organizam čovjeka, iako je prožeta vrlo neugodnim simptomima. Čovjek kod ovoga stanja može puno i sam napraviti radom na sebi, pojačanjem aktivnosti, uključivanjem odmora, relaksacije i slično.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Bolovi u križima – lumbalnom dijelu

0
Bolove u križima - lumbalnom dijelu kralježnice osjetili smo gotovi svi. Ponekad traju par dana, a nekada nas izbace iz pogona i duži period. Studije...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod