fizikalna terapija
fizikalna terapija
NaslovnicaFizikalna terapijaElektroterapijaMišićna stimulacija - elektrostimulacija

Mišićna stimulacija – elektrostimulacija

Mišićna stimulacija je metoda aktivacije ili inhibicije živčano-mišićnih struktura u svrhu terapije ili dijagnostike. Uređaji koji oblikuju i distribuiraju podražaje nazivaju se još i mišićni stimulatori.

Postoje dvije vrste mišićnih stimulatora: električni i magnetski. Glavna razlika između njih je način stvaranja podražaja, ali i povezanost s pacijentom. Iako kod magnetske stimulacije nije potrebno uspostaviti izravan kontakt s pacijentom, kod elektrostimulacije je to potrebno i vrši se pomoću elektroda.

Primjena mišićne stimulacije

Klinička primjena električne stimulacije sastoji se u primjeni električne struje na tijelo, bilo u terapijske ili dijagnostičke svrhe. Kao što je već spomenuto, struja elektrona dolazi od stimulatora do elektrode, a zatim se pretvara u struju iona unutar tkiva gdje nastavlja do ciljanog živca ili mišića. Zahvaljujući tehničkim specifikacijama stimulatora, električna stimulacija ima široku primjenu u medicini.

Liječenje mišićnom stimulacijom

Električna stimulacija mišića i živaca u funkciji poboljšanja tjelesne funkcije i oporavka uspješno se koristi u sljedećim medicinskim stanjima:

 • Nakon ozljede zglobova ili mišića. U tim slučajevima električna stimulacija može vratiti motoričke funkcije cjelovitije i brže.
 • Nakon operativnih zahvata na mišićima zglobovima ili ligamentima.
 • Kod oštećenja središnjeg ili perifernog živčanog sustava ili u slučaju bolesti mišića motoričke funkcije mogu se poboljšati električnom stimulacijom živaca ili mišića. Električna stimulacija se koristi i nakon ozljede leđne moždine. Naime, posebno su dizajnirane metode stimulacije mišića pacijenata s ozljedom leđne moždine kako bi ozlijeđeni mogli ponovno pokretati i kontrolirati oštećene živce i mišiće. U bolesnika s pretrpljenim ozljedama glave i moždanim udarom, električna stimulacija također može uvelike pomoći u obnavljanju funkcija organizma.
 • Neaktivnost kao rezultat dugotrajnog boravka u krevetu. Posljedice takve neaktivnosti uspješno se liječe i elektrostimulacijom mišića.
blank

Mišićni stimulatori po povoljnim cijenama

Vrhunska kvaliteta proizvoda, online narudžba i besplatna dostava! Provjerite našu ponudu i krenite sa jačanjem mišića odmah!

Vrste elektrostimulatora mišića

Podjela električnih stimulatora vrši se na nekoliko načina. Dakle, u odnosu na izvor signala, možemo ih podijeliti na:

 • izvore s ograničenom impulsnom snagom;
 • izvore s kontroliranim naponskim oblikom impulsa (linearni, sinusoidni, eksponencijalni itd.);
 • izvore s kontroliranim strujnim impulsnim oblikom (npr. konstantna amplituda tijekom trajanja impulsa).

U odnosu na stimulaciju živčanog tkiva, stimulatori se mogu podijeliti na:

 • Funkcionalne električne stimulatore (FES) koji stimuliraju živčano tkivo kako bi se obnovila njegova normalna funkcija;
 • Funkcionalne živčane stimulatore (FNS) koji vrše izravnu stimulaciju na periferni živčani sustav.

U odnosu na položaj elektroda na tretiranom dijelu pacijenta, stimulatori se mogu podijeliti na:

 • stimulatore koji rade u bipolarnom načinu, gdje su obje elektrode blizu tretiranog dijela;
 • stimulatore koji rade u monopolarnom načinu, gdje je jedna elektroda blizu, a druga daleko od obrađenog dijela;
 • stimulatore koji rade u takozvanom terenskom načinu rada (Field-stimulation), gdje su obje elektrode udaljene od tretiranog dijela pacijenta
blank
Mišićna stimulacija

Mišićna stimulacija u fizikalnoj terapiji

Hipotrofija muskulature izravna je indikacija za primjenu mišićne stimulacije. Sva postoperativna stanja nakon operacija koljenog zgloba, zgloba kuka ili recimo skočnog zgloba iziskuju primjenu mišićne stimulacije u prvoj fazi rehabilitacije. Koriste se 2 do 4 elektrode koje se postavljaju uzdužno na mišić. Trajanje tretmana je najčešće 30 minuta, a mogu se koristiti različiti programi ovisno o uređaju.

U zadnje vrijeme se mišićna stimulacija koristi i u svakodnevnom sportu gdje se dodatno stimuliraju određene skupine mišića kako bi se izbalansirala mišićna jakost.

Mišićna stimulacija ne može zamijeniti vježbanje i medicinsku gimnastiku, ali uz kvalitetan plan i program oporavka, svakako igra bitnu ulogu u liječenju hipotrofije ili smanjenog obujma/snage mišića.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Interferentne struje – elektroterapija

0
Interferentne struje nastaju iz dviju sinusoidnih izmjeničnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivima u dubini, a...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod