fizikalna terapija
NaslovnicaFizikalna terapijaVježbe za trudnice - prevencija i terapija

Vježbe za trudnice – prevencija i terapija

Vježbe za trudnice su iznimno bitne, i svaka trudnica bi trebala vježbati, no naravno uz nadzor i preporuke fizioterapeuta. Kretanje je zdravo i potrebno tijekom cijelog života pojedinca, pa tako i ženama u trudnoći. Ukoliko je tjelesna aktivnost trudnice planirana i vođena od strane fizioterapeuta, tada su pozitivna djelovanja višestruka.

Treba li vježbati u trudnoći?

Vježbati u trudnoći u sklopu manjih skupina, mogu sve zdrave trudnice. Nadležni ginekolozi dužni su se pisanom putem očitovati o sposobnosti trudnice da sudjeluje u profesionalno vođenim skupnim vježbama, od strane licenciranog fizioterapeuta. Fizioterapeut će prije početka provođenja programa vježbi u trudnoći napraviti procjenu stanja dijastaze, stanja muskulature, prethodnoj tjelesnoj aktivnosti trudnice, te ostale procjene ukoliko to stanje trudnice zahtjeva. Unutar manjih skupina (maksimalno osam do deset trudnica), individualizirano se pristupa svakoj trudnici, prema procjeni koja je početno napravljena.

Koji su učinci vježbanja u trudnoći?

Cilj skupnih vježbi u trudnoći je održavanje kondicije trudnica, priprema mišića koji će aktivno sudjelovati tijekom poroda, kao i u poslije porođajnom dobu. Osim toga vježbanjem u trudnoći postiže se pravilno držanje, dolazi do poboljšavanja kardiovaskularnih sposobnosti organizma, uspostavlja se i olakšava nadzor tjelesne težine. Ne treba umanjiti ni psihološke čimbenike čiji se pozitivni učinci osjete u pripremljenosti žene za akt poroda, te pozitivnim stavom koji se razvija dijeljenjem najljepših trenutaka očekivanja majčinstva s grupom!

Koncepciju jednog sata trudničkih vježbi čine:

  • vježbe zagrijavanja
  • vježbe istezanja
  • aerobni dio
  • vježbe snage
  • vježbe istezanja
  • vježbe relaksacije.

Vježbe snage su usmjerene jačanju mišića transversusa abdominisa, multifidusa i treningu mišića dna zdjelice, a poželjno je i snažiti mišiće ramenog obruča zbog kasnijeg dojenja i nošenja djeteta. Trening mišića zdjeličnog dna posebno je važan za razdoblje poslije trudnoće i poroda, jer se u tom kritičnom razdoblju, naročito, nakon prve trudnoće, očekuje najviše promjena na urogenitalnom sustavu žene. Osnažena muskulature, pravilna postura i pravilne životne navike koje uključuju tjelovježbu, smanjit će mogućnost nastanka spuštanja maternice i mjehura, ishodišta za inkontinenciju u kasnijem životnom dobu žene.

Fizioterapijske vježbe u trudnoći, nisu samo prevencija već i terapija u trudnoći!

Fizioterapijske vježbe u trudnoći, nisu samo prevencija već i terapija u trudnoći. Kod patoloških dijastaza, te bolova u kralježnici, kod trudnica koje se zbog komplikacija ne mogu uklopiti u grupni rad – vježbe imaju terapijski učinak, te se provode u individualnom radu s trudnicom prema planu i programu koji odgovara njenom stanju.

Osim vježbi koje je potrebno kontinuirano provoditi jedan do dva puta tjedno, poželjno je da budući roditelji prođu tečaj pripreme za porod. U sklopu tečaja roditelji dobijaju informacije o trudnoći, porodu i njezi djeteta od strane tima u kojeg su uključeni liječnici, medicinske sestre i fizioterapeuti. Edukacijom putem predavanja te putem trudničkih vježbi tijekom cijele trudnoće omogućuje se budućim majkama kompletna priprema za porod i poslijeporođajno razdoblje.

I na kraju, vježbanje u trudnoći korisno je i treba ga preporučiti svim trudnicama, tijekom cijele trudnoće. Kao i sve terapijske vježbe i ove je vježbe potrebno provoditi tek nakon stjecanja dodatne edukacije iz područja urogenitalne fizioterapije – jer je odgovornost fizioterapeuta koji provodi vježbe usmjerena na majku kao i na njezino buduće dijete.

Ozana Pope-Gajić, fizioterapeut

 

 

Sjajan i detaljan prikaz video vježbi za kralježnicu možete pronaći  

Posavjetujte se sa svojim fizioterapeutom ili ginekologom prije početka vježbanja!

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Refleksoterapija – umijeće rada na stopalu

0
Refleksoterapija je drevna metoda liječenja, samoozdravljenja i aktivacije iscjeljujućih procesa u tijelu, kako fizičkog tako i psihičkog stanja. Kroz povijest možemo naći mnogo zapisa o...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod