fizikalna terapija

Pulsni oksimetri i COVID-19

Pulsni oksimetar je fotoelektrični uređaj koji mjeri saturaciju kisika u arterijskoj krvi i prikazuje srčani puls.

Kako se koristi oksimetar?

Senzor oksimetra se pričvrsti na vršak prsta na ruci. Nakon što se uključi, uređaj šalje u tkivo svjetlost različitih boja i mjeri količinu vraćene svjetlosti. Rezultati se bilježe kao postotak hemoglobina na koji se vezao kisik. Oznaka za to mjerenje je SpO₂ (Sp je oznaka za perifernu saturaciju, a O₂ za kisik).

Na mjerenje mogu utjecati druge molekule vezane na hemoglobin (npr. ugljični monoksid) te o tome treba voditi računa pri očitavanju vrijednosti razine kisika u krvi, posebno kada se radi sa pulsnim oksimetrima starije generacije. Prije upotrebe uređaja potrebno je proučiti tvorničke upute za svaki pojedinačni pulsni oksimetar. U većini slučajeva, pulsna oksimetrija je odlična mjera za određivanje razine kisika u perifernoj krvi.

Indikacije za primjenu pulsnog oksimetra

Pulsna oksimetrija, prema preporukama Društva za intenzivnu njegu (The Society for Critical Care Medicine – SCCM), može se koristiti za kontinuirano i povremeno praćenje.

Preporučuje se kontinuirano praćenje:

  • kod svih kritično bolesnih i ozlijeđenih pacijenata i pacijenata s nestabilnom plućnom funkcijom
  • tijekom i neposredno nakon operacije (male intervencije izvedene uz minimalnu sedaciju ne moraju uvijek imati kontinuirano praćenje)
  • kada pacijent primi sedaciju zbog dijagnostičkog postupka poput bronhoskopije, endoskopije gornjih ili donjih dijelova probavnog trakta, kateterizacije srca, biopsije jetre ili bubrega,
  • u bolesnika sa sindromom opstruktivne apneje u spavanju ili ekstremno pretilih bolesnika,
  • u bolesnika s akutnom boli liječenih analgeticima koji mogu uzrokovati respiratornu depresiju,
  • u bolesnika kojima prijeti desaturacija,
  • za vrijeme intra i stacionarnog transfera pacijenta,
  • tijekom hemodijalize

Pulsnu oksimetriju svakako treba koristiti kada je pacijent:

  • na terapiji kisikom,
  • na dugotrajnoj mehaničkoj ventilaciji (učestalost mjerenja ovisi o kliničkom stanju pacijenta)

Referentne vrijednosti i hipoksija

Hipoksijom se naziva stanje smanjene razine kisika u krvi, odnosno zasićenje (saturacija) kisikom u tijelu je ispod 90%.

Referenta vrijednost pO2=9,3-13,3 kPa (70-100 mm Hg)

Laka hipoksemija pO2 =7,3-9,2 kPa (55-70 mm Hg)

Teška hipoksemija pO2 =5,3-7,2 kPa (40-55 mm Hg)

Vrlo teška hipoksemija pO2 <5,3 kPa (‹40 mm Hg)

Primjena oksimetra kod COVID-19 bolesnika

Novootkriveni virus koji uzrokuje COVID-19 ulazi u ljudski organizam kroz dišni sustav te pritom izazivajući upalu pluća što može negativno utjecati na prijenos kisika u krvotok.  

U praksi je uočeno kako pacijenti koji su COVID-19 pozitivni, ali se osjećaju relativno dobro, učestalo imaju nižu razinu kisika u krvi. Ta je činjenica iznimno zabrinjavajuća jer su ti pacijenti značajnije bolesni iako se tako ne osjećaju. S druge strane postoje pacijenti s izraženim COVID-19 simptomima, kao što je jaka vrućica, bolovi u mišićima i želučane tegobe, ali imaju normalnu razinu kisika u krvi.

Iz navedenih razloga, pulsni oksimetar se ne može koristiti kao probirni test za otkrivanje infekcije COVID-19, ali ako osoba ima blagi oblik COVID-19 i na kućnom je liječenju, pulsni oksimetar može biti koristan za provjeru razine kisika kako bi se rano otkrila hipoksija odnosno stanje smanjene razine kisika u krvi. Na tržištu se danas mogu kupiti profesionalni uređaji koji se jednostavno mogu koristiti i u kućnim uvjetima. Na taj način pacijenti sa COVID-19 infekcijom mogu pratiti zasićenost kisika. To je iznimno bitno jer na taj način se može pravovremeno reagirati i potražiti pomoć liječnika na vrijeme. Pulsni oksimetar možete kupiti ovdje: https://shop.fizioterapeut.hr/kategorija-proizvoda/dijagnostika/

COVID-19 pozitivna osoba trebala bi imati SpO2  na ili iznad 90 do 92%. Ako je postotak niži od navedenog praga, potrebno je obratiti se liječniku. Također, komplikacije poput tromboze i ortostatske hipotenzije mogu se pojaviti u procesu oporavka nakon dijagnoze covid-19. Iako se u mnogim slučajevima kod pacijenata te komplikacije ne razviju, brzina otkucaja srca se kod pacijenata mjeri prije, za vrijeme i nakon promjene položaja ili hodanja pulsnim oksimetrom, u svrhu sprječavanja negativnih posljedica.

Pratite nas

Popularno

Vježbe na pilates lopti – Prikaz 12 vježbi

0
Vježbe na pilates lopti Vježbe na pilates lopti sve se više koriste u svakodnevnom treningu i rehabilitaciji. Pilates lopta idealan je medij za jačanje i...

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod