fizikalna terapija
NaslovnicaFizikalna terapijaNeuro-lingvističko programiranje - NLP

Neuro-lingvističko programiranje – NLP

Što je zapravo neuro-lingvističko programiranje – NLP?

Vrlo učinkovita kombinacija psiholoških i komunikoloških tehnika. Bavi se pojedincima i obiteljima, kao i unaprjeđenjem kvalitete djelovanja najrazličitijih skupina i organizacija.

NLP otkriva samonametnuta ograničenja te nas uči koristiti širok spektar mogućnosti koje su u svakom trenutku pred nama, pružajući priliku za uspjeh u svemu što poduzmemo. NLP posjeduje dinamične metode koje nas vode do veoma moćnih, pozitivnih i kreativnih stanja svijesti, čineći tako dostižnim ciljeve u bilo kojem području našeg života, čak i u onima koja su nam do sada izgledala nedostižnima i neostvarivima.

Povijest NLP-a

NLP (Neuro-lingvističko programiranje) razvijeno je u Sjedinjenim Američkim Državama ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao posljedica proučavanja vještina razmišljanja i ponašanja vrlo uspješnih ljudi.
Sada ga koriste milijuni ljudi u cijelom svijetu na raznim poljima ljudske djelatnosti kao što su management, prodaja, marketing, odnosi s javnošću, obrazovanje, terapija, vojska i policija, sport i osobni razvoj.

Početna kreativnost

NLP je izrastao iz modeliranja ponašanja koje su razvili John Grinder i Richard Bandler proučavajući Vriginiju Satir, Miltona Ericksona i Fritza Perlsa.
Richard Bandler upisao se kao 20-godišnjak na studij psihologije na sveučilištu University of California, u Santa Cruzu 1970. godine. John Grinder, u svojim kasnim dvadesetima, bio je izvanredni profesor lingvistike na tom sveučilištu (navodno najmlađi izvanredni profesor u SAD u to vrijeme). Bandler se pridružio grupi Grinderovih sljedbenika i postali su prijatelji.
Uskoro su počeli koristiti Grinderovu lingvistiku kako bi proučavali Bandlerove omiljene znanstvenike, Virginiju Satir (osnivača obiteljske terapije) i Fritza Perlsa (osnivača Gestalt terapije). Analizirali su pisana djela i audio snimke kako bi shvatili što ih je učinilo toliko uspješnima. Kasnije su preko jednog Bandlerovog prijatelja prihvatili i radove Gregory Batesona, koji ih je zauzvrat upoznao s radom Miltona Ericksona.

Postavljanje dobro oblikovanih ishoda

U svakoj terapiji terapeut ima neki cilj, neki će ga ostvarit  brzo, neki sporo, neki kvalitetnije a neki  ne.

Da bi lakše ostvarili ciljeve  kako u terapiji tako i u vlastitom životu potrebno je postaviti si par pitanja:

  • što želiš?  – uvijek formirano u pozitivnom obliku
  • kako ćeš znati da si to ostvario?  -izraženo u odgovarajućem osjetilnom obliku. Što ćeš VIDJETI,ČUTI,OSJETITI kada ostvariš željeni cilj.
  • gdje? Kako?kada? -točno odrediti
  • koje resurse imaš?
  • ovisi li ishod/cilj isključivo o vama? – da li si ti odgovoran za potrebne promjene ( ukoliko nisi-što možeš najviše učiniti?)
  • provjeriti ekologiju! – koje su posljedice tvog cilja -za tebe i druge?
  • predstavlja li ishod ono što želiš biti? – da li je cilj vrijedan onoga što si spreman učiniti za njega?
  • koji je prvi korak koji ćeš učiniti sada?

Neuro-lingvističko programiranje – NLP

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Interferentne struje – elektroterapija

0
Interferentne struje nastaju iz dviju sinusoidnih izmjeničnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivima u dubini, a...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod