NaslovnicaFizikalna terapijaElektroterapijaTECAR terapija - inovativna metoda u fizikalnoj terapiji

TECAR terapija – inovativna metoda u fizikalnoj terapiji

TECAR je akronim koji označava “Transfer Elektrokapacitivne i Rezistivne Električne Energije”. Radi se o obliku terapije koji se koristi u fizioterapiji. Njezina osnovna prednost je u sposobnosti da dubinski prodire u tkivo. Prodiranjem u tkivo se potiče brže zacjeljivanje i smanjenje boli, a pritom ne izaziva nelagodu pacijentu.

Kako djeluje Tecar terapija?

TECAR terapija koristi visokofrekventne struje, obično u rasponu od 300 kHz do 1 MHz, za generiranje topline unutar tretiranog tkiva. Ova frekvencija omogućava prodor topline duboko u tkivo bez oštećenja površinskih slojeva kože. To je čini idealnom za liječenje različitih muskuloskeletnih stanja.

Frekvencija koja se koristi može varirati ovisno o specifičnom uređaju i postavkama koje terapeut odabere na temelju ciljeva terapije i tipa tkiva koje se tretira. Frekvencija od 448 khz se najviše primjenjuje u praksi i predstavlja frekvenciju koja je temelj aktivne stanične terapije.

TECAR uređaji imaju dvije elektrode: aktivnu i pasivnu. Aktivna elektroda se postavlja na područje tretmana dok se pasivna postavlja na udaljeni dio tijela. Time se stvara električno polje koje prožima tretirano područje i stimulira tkiva na dubljim razinama.

Obzirom da se radi o primjeni elektromagnetskih valova visoke frekvencije čime se generira toplina unutar tkiva, TECAR terapija se još naziva i radiofrekventnom terapijom.

Tecar terapija za koljeno
Primjena tecar terapije u području koljena

Dva temeljna načina primjene TECAR terapije

TECAR terapija se može primjenjivati u dva načina ili moda:

 1. Kapacitivni način: Ovaj način se općenito koristi za tretiranje mekih tkiva poput mišića i kože. Uključuje korištenje kondenzatora u uređaju kako bi se energija usmjerila na površinske slojeve tkiva. Na taj način potiće se povećan protok krvi i limfne drenaže.
 2. Rezistivni način: Ovaj način cilja na dublja tkiva poput tetiva, ligamenata i kostiju. Djeluje tako što fokusira energiju dublje unutar tijela, generirajući toplinu i potičući regeneraciju i prokrvljenost dubljih struktura.

Kada koristimo Tecar terapiju

Prije početka terapije, fizioterapeut će procijeniti pacijentovo stanje i potencijalne kontraindikacije kako bi bio siguran da je TECAR terapija prikladna i sigurna za upotrebu. TECAR terapija koristi se kod različitih stanja kao što su:

 • Akutne i kronične mišićno-koštane ozljede
 • Tendinitisi i tendinopatije
 • Bolovi u leđima i vratu kao što su lumbago, išijas i cervikalni sindromi
 • Miofascijalni bolovi
 • Oporavak nakon operacijskih zahvata
 • Sportske ozljede poput uganuća i istegnuća
 • Reumatske bolesti
 • Preventivno nakon velikih opterećenja kod sportaša

Kako izgleda tretman Tecar terapijom?

 1. Odabir načina terapije: TECAR terapija nudi dva osnovna načina rada – kapacitivni i rezistivni.

  blank
  Primjena TECAR terapije na podlaktici
 2. Primjena gela: Na kožu pacijenta nanosi se poseban gel koji služi kao medij za prijenos elektromagnetske energije iz uređaja u tkivo.
 3. Postavljanje elektroda: Aktivna elektroda se postavlja na područje tretmana, dok se pasivna elektroda postavlja na drugom dijelu tijela kako bi se zatvorio električni krug.
 4. Prilagodba intenziteta: Terapeut prilagođava intenzitet terapije prema pacijentovom osjećaju i terapijskim ciljevima. Pacijent može osjećati blagu toplinu, ali terapija ne bi trebala biti bolna i neugodna.
 5. Pokreti tijekom terapije: Tijekom terapije, terapeut može pomaknuti elektrodu u različitim smjerovima kako bi optimizirao učinak na tretirano područje. Također, pacijent može biti zamoljen da izvodi određene pokrete ako to dopušta stanje i cilj terapije.

Indikacije i kontraindikacije za primjenu

TECAR terapija je u potpunosti sigurna za primjenu i gotovo da nema kontraindikacija no ipak kod određenih stanja se ne preporučuje primjena:

 1. Trudnoća: TECAR terapija se obično ne preporučuje trudnicama, posebno kada je riječ o tretmanima u području trbuha i donjeg dijela leđa, zbog potencijalnog rizika za fetus.
 2. Pacemakeri ili drugi elektronički implantati: Osobe s pacemakerima ili drugim elektroničkim uređajima unutar tijela trebale bi izbjegavati TECAR terapiju jer elektromagnetska polja mogu ometati rad ovih uređaja.
 3. Tromboza: Pacijenti s aktivnom trombozom ili poviješću tromboembolijskih događaja trebali bi izbjegavati TECAR terapiju zbog potencijalnog rizika od mobilizacije krvnih ugrušaka.
 4. Preosjetljivost na toplinu ili poremećaji osjeta: Osobe s poremećajima osjeta ili preosjetljivosti na toplinu trebaju biti oprezne s TECAR terapijom zbog rizika od opeklina ili oštećenja tkiva.
 5. Tromboflebitis
 6. Maligne bolesti: Iako primjena TECAR terapije nije u potpunosti kontraindicirana kod malignih bolesti u akutnom stanju, potreban je dodatan oprez kao i procjena stručnog tima o učincima i potrebi primjene TECAR terapije.
 7. Metalni implantati u području tretmana: Iako metalni implantati sami po sebi nisu kontraindikacija, potrebno je oprezno pristupiti jer TECAR terapija može uzrokovati pretjerano zagrijavanje oko metalnih dijelova, što može dovesti do oštećenja tkiva.

Prednosti Tecar terapije

 1. Brže zacjeljivanje: TECAR terapija potiče cirkulaciju i metabolizam u tretiranom području, što može značajno skratiti vrijeme oporavka.
 2. Smanjenje boli: Toplinska energija pomaže u smanjenju osjećaja boli već nakon prvih tretmana.
 3. Neinvazivnost: Terapija je potpuno neinvazivna i ne uzrokuje bol, što je čini prihvatljivom za većinu pacijenata.
 4. Fleksibilnost u tretmanu: TECAR terapija može se prilagoditi specifičnim potrebama pacijenta, ovisno o vrsti i ozbiljnosti ozljede.

Kako se ponašati nakon terapije

 • Pacijenti se obično mogu odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima nakon tretmana. Kod nekoga može doći do osjećaja blagog umora ili topline u tretiranom području.
 • Fizioterapeut Vam može dati specifične upute ili preporuke za aktivnosti nakon terapije, uključujući vježbe istezanja ili jačanja. Na taj način se maksimiziraju učinci terapije.
blank
Primjena TECAR terapije kod ozljeda stražnje lože

Trajanje Tecar terapije i primjena u praksi?

Tretman obično traje između 15 i 30 minuta. Broj potrebnih tretmana varira ovisno o stanju i ozbiljnosti ozljede, ali mnogi pacijenti osjećaju olakšanje već nakon prvog tretmana. Ovisno o stanju i problemu Vaš fizioterapeut će procijeniti koliko je potrebno napraviti tretmana da bi se postigao optimalan učinak. Uz TECAR terapiju često se kombiniraju i druge procedure fizikalne terapija kao što su elektroterapija, laser, manualna terapija i medicinska gimnastika.

Zaključak

TECAR terapija predstavlja vrijedan alat u modernoj rehabilitaciji, pružajući brzo i učinkovito rješenje za različite vrste ozljeda i bolova. Njezina sposobnost da prodre duboko u tkiva i potakne prirodne procese zacjeljivanja čini je izuzetno korisnom u fizioterapijskim i sportskim medicinskim tretmanima. Kao i kod svake terapije, posavjetujte se sa svojim fizioterapeutom kako bi vidjeli da li je TECAR terapija prikladna kod vašeg stanja.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

TENS struje – terapija TENS-om

0
TENS terapija predstavlja proceduru elektroterapije kojom postižemo analgetski učinak gdje dolazi do stimuliranja A živčanih vlakana. Stimulacijom A vlakana dolazi do kočenja C vlakana odgovornih...

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod