Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
fizikalna terapija
Naslovnica Prehrana Lokomotorni sustav, brza lokomotiva sa 206 kostiju na sat

Lokomotorni sustav, brza lokomotiva sa 206 kostiju na sat

Da bismo bolje razumjeli, a i prepoznali poremećaje lokomotornog sustava i mehanizme njihovog djelovanja pogledajmo prvo što je to lokomotorni sustav.

Što je to lokomotorni sustav?

Lokomotorni sustav sastoji se od ljudskog skeleta (koji uključuje kosti, ligamente, tetive i hrskavice) te pripadajuće mišiće. Daje tijelu osnovnu strukturu i sposobnost kretanja. Uz strukturnu ulogu, veće kosti sadrže koštanu srž, mjesto stvaranja krvnih stanica. 

Također, kosti su mjesto skladištenja kalcija i fosfata. Proučavanje skeleta u medicinskoj znanosti naziva se osteologija, a disciplina koja bavi bolestima tog sustava je ortopedija.

Bolesti lokomotornog sustava

Postoji niz različitih bolesti koje mogu zahvatiti lokomotorni sustav: upale zglobova (artritisi), degenerativne promjene intevretebralnog diska (diskopatije), degenerativne bolesti kralježnice (spondiloza), upala tetiva, tetivnih ovojnica i mišića, bolna stanja kralježnice, displazija kuka, sportske ozljede…

Prateći te osnovne stavke o prirodi ponašanja lokomotornog sustava ,koji nebi bio moguć bez mišićnog veznog tetivnog-sustava, koji uvelike omogućuje pokretljivost i aktivnost koje svakodnevno činimo i provodimo, dolazimo do sljedećeg pitanja: što to hrani naše kosti? Što one trebaju da bi ispravno funkcionirale? 

Jer, svaki živi sustav kako u tijelu tako i izvan njega se ‘napaja’ nečem da bi živio i bio aktivan, ali što to uništava i onesposobljava naše kosti da ispravno funkcioniraju?

Krenimo iz početka, mnoge fiziološke komponente (kao razina glukoze u krvi, tjelesna temperatura,  pH krvi itd.) moraju se održavati u uskim granicama ravnoteže kako bi se održalo zdravlje. Svaka stanica u tijelu ima svoju homeostazu dakle ono za čime svi težimo a to je zdravlje, homeostaza je stanična stabilnost, tema fiziologije je ona o homeostazi, održavanju stabilnog unutrašnjeg okruženja unatoč vanjskim flaktuacijama. Zaista, primarna funkcija mnogih organskih sustava jest održavanje homeostaze (zdravlja).

Na primjer, mokraćni sustav pomaže kontroliranju količine vode u organizmu kao i održavanje pH vrijednosti krvi i različitih otpadnih produkata, te upravlja metaboličkim procesima, a krvožilni sustav osigurava tkivima stalnu opskrbu kisikom i hranjivim tvarima i otklanja štetne produkte. Ako tome pridodamo, recimo, redovito vježbanje određenih korisnih vježbi mi već umanjujemo odnosno pomažemo tijelu da ispravno funkcionira i očisti se od štetnih nametnika-toksina. Ali što to remeti funkciju naših kostiju? Odgovor je to koji muči svakog ortopeda.

Makrobiotika nudi odgovore, sustavom fiziognomike i utjecajnog promatranja prirode i čovjeka kroz dugi niz godina i počinje prepoznavati shvaćati zašto se poremećaji događaju i čini sve kako bi dovela cijeli organizam u optimalno stanje- zdravlje, a ne samo dio.  

Kako je u makrobiotici uvijek nekako aktualna ona strana ljudskih rasprava ‘što smijem jesti,  a što ne’ naveo bih sljedeće: makrobiotika ne zabranjuje ni jednu namirnicu, nego samo sugerira ili savjetuje koje su to namirnice zaista dobre i potrebne ljudskom organizmu  da bi postigao dobro zdravlje a da se pri tom ne naštetio nikome.

Namirnice koje slabe i oštećuju lokomotorni sustav (koštani sustav) jesu:

  • šećer
  • mlijeko i mliječni proizvodi
  • gazirana i negazirana pića (recimo Coca cola i tzv. energetske ‘bombe’ napitci!)

Namirnice koje mogu pomoći u ozdravljenju lokomotornog sustava jesu:

  • svježe zeleno povrće – brokula, kupus, kelj, rikola itd…
  •  (napitci..)
  • tofu sir (ima 5 puta više kalcija od mlijeka i minerala!)
  • smeđa riža i proso – žitarice bogate kalcijem i željezom
  • spirulina alga i zelena magma –  snažani dodaci prehrani bogati mineralima i vitaminima, aminokiselinama, klorofilom, enzimima, za podržavanje  zdravlja
  • umeboshi šljiva – japanska šljiva kiselog oskusa –  koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini kao i lijek: čisti organizam i alkalizira krv, ubija mikrobe čak i crijevnu tuberkulozu, bakterije i infekcije, odličan čistač i obnavljač jetre i bubrega
  • bioastin – odličan dodatak prehrani  za koštano mišićni sustav i upale, posebice artritis i upale mišića i zglobova zbog čega se preporučuje i sportašima,  štiti i srce i krvne žile te snižava razinu kolesterola, snažan antioksidans

Terapijski pristup

Lokomotornom sustavu možemo pomoći i sljedećim terapijama kao što su: shiatsu, Yumeiho, japanska terapija (odlična i postiže zadivljujuće rezultate baš za koštani sustav), fizioterapija, akupunktura, i razne stručne vježba koordinacije, motorike i dinamike povlačenja i istezanja koštano mišićne strukture i zglobova.

Time se mogu pridodati i tradicionalne vježbe i sustavi:

YOGA

Yoga je drevna znanost prirodnog življenja. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost yoge na zdravlje duha i tijela.

Yoga vježbe jačaju lokomotorni sustav, uravnotežuju funkcije metabolizma, imunog i živčanog sustava, poboljšavaju cirkulaciju svih tjelesnih tekućina, povoljno djeluju na dišni, probavni i mokraćno spolni sustav, neutraliziraju umor, napetosti i stres te unapređuju mentalno zdravlje. Redovnim vježbanjem yoge tijelo postaje pomlađeno, lijepo, skladno, gipko i snažno. Duh postaje staložen, sretan, vedar, pun entuzijazma, hrabar i odlučan.

Yoga budi životnu energiju i život čini življim.

Do-In- sustav vježbi

stare kineske vježbe za postizanje optimalnog kapaciteta zdravlja putem energetskog sustava, vodeći tim putem poboljšavamo i jačamo i fizičko tijelo te ga potičemo da ostvari svoje prvobitno stanje a to je ZDRAVLJE!

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Magnetna terapija – terapija magnetom

0
Primjena magnetne terapije u medicini je poznata već više od tisuću godina, no tek su u drugoj polovici 19. stoljeća počela znanstvena ispitivanja o...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod