fizikalna terapija
NaslovnicaPrehranaRak dojke, prevencija prehranom

Rak dojke, prevencija prehranom

Rak dojke je danas jedna od najčešćih bolesti koja zahvaća veliki dio ženske populacije, stoga je iznimno bitno poraditi na prevenciji. Najsigurniji način smanjenja individualnog rizika nastanka raka je uzimanje namirnica organskog porijekla, sezonske i što više u izvornom obliku.

Fitoestrogeni su najviše zastupljeni u soja, tofu, lanenom sjemenu i neljuštenim žitaricama, pšeničnim klicama i raži.  Nadalje folati također smanjuju rizik nastanka karcinoma.

Folatima bogate namirnice su limun, grejp, naranče i sokovi od spomenutog voća, zeleno povrće kao što je špinat, grah i grašak.

Antikancerogeno djelovanje imaju  i monoterpeni iz citrusa i komorača, te indoli, indol – 3 karbinol koji slabi djelovanje  hormona estrogena, a nalazi  se u prokulicama, brokuli, kupusu, i dr. povrću iz obitelji kucifera.

Unos omega-3 masnih kiselina

Budući da se prekuhavanjem indoli mogu izlučiti u vodu i smanjiti učinkovitost mnogih vitamina, preporučuje se jesti povrće tek prokuhano. Zeleni čaj sadrži antioksidanse, EGCG koji imaju protukancerogeno djelovanje. Preporučuje se piti 3 do 5 šalica dnevno.

Učestala konzumacija alkohola i debljina stvaraju visoki rizik za nastanak karcinoma dojke. Vrlo je bitan unos omega -3 masnih kiselina kako bi se uravnotežio omjer omega – 6 koji vrlo učinkovito djeluju kod upalnih procesa povezanih sa karcinomom dojke.

Omega 3 masti
Omega-3 mane kiseline

Osim plave ribe odličan su izbor laneno ulje i sjemenke lana . Snažan utjecaj na imunološki sustav imaju beta glukan iz medicinskih gljiva Maitake, Shitake i dr, zatim antioksidansi CoQ10, selen, CLA, protein sirutke, vitamini C, D i E.

Biljke i začini imaju također antikarcenogeno djelovanje. Od začina se preporučuje unositi kurkumu, đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, mažuran,  origano , bosiljak, kim, korijander, ružmarin, peršin

Sandra Marić Bulat, nutricionist

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Dijadinamske struje – elektroterapija

0
Dijadinamske struje po svojim svojstvima spadaju u niskofrekventne struje. Mogu biti poluvalne ili punovalne ispravljene struje sinusoidna oblika, frekvencije 50-100 Hz. Kombinacijom frekvencije i jakosti...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod