fizikalna terapija
NaslovnicaMedicinski rječnikPrijelom "loco typico"

Prijelom “loco typico”

“Prijelom loco typico” je fraza koja se koristi u medicinskom kontekstu u ortopediji. Odnosi se na tipičan prijelom određene kosti na njezinom najčešćem mjestu prijeloma.

Riječ “loco typico” dolazi iz latinskog jezika, gdje “loco” znači mjesto, a “typico” znači tipično. Dakle, prijelom loco typico je prijelom koji se dešava na anatomskom mjestu gdje je to najčešće za određenu kost.

Primjeri prijeloma “loco typico“:

  • Collesov prijelom: Tipičan prijelom distalnog radijusa, obično se događa kada osoba padne na ispruženu ruku. To je jedan od najčešćih prijeloma “loco typico“.
  • Prijelom skafoida: Prijelom kosti u zapešću koji se često događa kada se padne na dlan stisnute šake.
  • Prijelom vrata femura: Uobičajen u starijih osoba, obično zbog osteoporoze, i događa se u vratu bedrene kosti, blizu kuka.

blank

Liječenje prijeloma “loco typico

Liječenje prijeloma “loco typico” ovisi o specifičnoj vrsti prijeloma, težini, položaju, i općem zdravstvenom stanju pacijenta. To može uključivati konzervativne pristupe, poput imobilizacije gipsom ili ortozom te fizikalnu terapiju,  ili operativne zahvate za pravilno usklađivanje i stabilizaciju prijelomnih fragmenata.

Fizikalna terapija i rehabilitacija je ključna za oporavak nakon ovakvih prijeloma. Za cilj ima vraćanja funkcije, snage i pokretljivosti zahvaćenog područja.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Pet Tibetanaca – koncept od 5 vježbi

0
Pet Tibetanaca predstavlja koncept od 5 vježbi koje su Tibetanski svećenici koristili kako bi živjeli duže i zdravije. Program njihovih vježbi opisao je Peter...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod