Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
fizikalna terapija
Naslovnica Medicinski rječnik Test prednje ladice

Test prednje ladice

Test prednje ladice predstavlja kliničku metodu kojom možemo utvrditi dali postoji povećana gibljivost tibije u odnosu na femur u anteroposteriornom smjeru.

Test prednje ladice se izvodi dok pacijent leži na leđima s koljenom savinutim do 90 stupnjeva. Ispitivač se sjedne na prste stopala fiksirajući na taj način distalni dio potkoljenice, a objema rukama obuhvati potkoljenicu u blizini koljene pukotine sa stražnje strane. Palac obje ruke položen je uz tubrositas tibije. Test se izvodi na način da ispitivač pokuša povući potkoljenicu prema naprijed ispod femura.

Pomak tibije prema naprijed u odnosu na femur podsjeća na “izvlačenje ladice”, pa se i test naziva simptomom prednje ladice. Test je pozitivan kada je pomak tibije na bolesnoj nozi veći od pomaka tibije na zdravoj nozi. Pozitivan test upućuje na leziju prednjeg križnog ligamenta.

Još jedan pouzdan test za otkrivanje lezije prednjeg ukriženog ligamenta je Lachmann test.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Galvanska struja – elektroterapija

0
Galvanska struja predstavlja naziv za konstantnu istosmjernu struju. Prvi ju je opisao Luigi Galvani iz Bologne još 1889. god,  a u terapijske svrhe se...
Vježbe za koljeno

Vježbe za koljena

blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod