fizikalna terapija
NaslovnicaFizikalna terapijaMedicinska gimnastikaVježbe za kralježnicu - prikaz vježbi

Vježbe za kralježnicu – prikaz vježbi

Vježbe za kralježnicu su iznimno bitne i pomažu nam u očuvanju mišićne jakosti. Bolesti kralježnice danas spadaju vrlo visoko na ljestvicama najčešćih bolesti, stoga treba puno razmišljati o prevenciji.

Ovdje vam prikazujemo kratki program vježbi za kralježnicu koji možete primijeniti kod raznih bolesnih stanja kralježnice (skolioze, lordoze, kifoze, cervicobrchialni sindrom…) ali i preventivno kako bi poboljšali zdravlje svoje kralježnice! 

Napomena: ove vježbe su predstavljene informativno, i www.fizioterapeut.hr ne može odgovarati ukoliko vježbe nisu prilagođene vašoj bolesti i/ili ako vam zbog njih bude lošije. Savjetujte se sa fizioterapeutom da li smijete raditi vježbe i koje!

Svaku vježbu ponovite 10 ak …

Vježba 1

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite uz tijelo, dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice i ramena dok ne osjetite zatezanje. Ruke ne odvajati od podloge.

Vježba 2

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite uz tijelo, dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice, ramena i dlanove. Osjetit ćete zatezanje između lopatica. Ruke postaviti što bliže tijelu i držati ravno laktove

Vježba 3

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite uz tijelo dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice i ramena. Dlanove prekrižite i okrenite prema van. Glavu ispružite (pogled prema stropu)

Vježba 4

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite kao na slici, dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice, ramena i dlanove dok ne osjetite zatezanje.

Vježba 5

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite kao na slici, dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice i ramena te dlanove, kako je pokazano na slici.

Vježba 6

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke prekrižite iza glave kako je pokazano na slici. Podižite laktove kako je pokazano na slici. Pazite da ne odižete glavu od podloge.

Vježba 7

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite ispred glave, dlanovima okrenutim prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice i ramena te dlanove koje okrećete prema gore.

Vježba 8

blankblank

Zauzmite ležeći položaj, ruke postavite uz tijelo, dlanovima okrenutim prema dolje. Ruke pomičemo horizontalno prema naprijed dok ne zauzmemo položaj sa slike.

Vježba 9

blankblank

Zauzmite ležeći položaj. Ruke postavite kao na slici. Dlanovi su okrenuti prema dolje. Podižite vratni dio kralježnice i ramena. Pogled prema gore.

Vježba 10

blankblank

Zauzmite četveronožni položaj, Spuštajte donji dio kralježnice i podižite glavu prema gore dok ne zauzmete položaj na lijevoj slici. Nakon toga podižite donji dio kralježnice i spuštajte glavu prema dolje.

Vježba 11

blankblank

Zauzmite četveronožni položaj kako je prikazano na slici. Podižite istovremeno suprotnu ruku i nogu kao na slici.

Vježba 12

blankblank

Zauzmite četveronožni položaj kako je pokazano na slici. Podižite istovremeno suprotnu ruku i nogu kao na slici. Noga koja ostaje na podlozi treba biti savinuta u koljenom zglobu što je više moguće.

Vježba 13

blankblank

Zauzmite četveronožni položaj kako je pokazano na slici. Iz tog položaja spuštamo kukove prema naprijed i dolje dok ne dođemo u položaj sa desne slike. Pazite, ruke su u svakom trenutku na istom mjestu, i ne smijemo pomicati dlanove.

Vježba 14

blankblank

Zauzmite sjedeći položaj kao na slici. Dlanove prekrižite i ruke postavite u položaj kao na slici. Odmaknite dlanove od tijela. Pazite da laktovi budu ravni i da ne pomičete tijelo prema naprijed.

Vježba 15

blankblank

Zauzmite sjedeći položaj kao na slici. dlenove prekrižite i ruke postavite u položaj kao na slici. Odmaknite dlanove od tijela. Pazite da laktovi budu ravni, i da ne pomičete tijelo prema naprijed. Podignite šake prema lopaticama kako je prikazano na slici

Vježba 16

blankblank

Iz položaja na lijevoj slici odignite lagano tijelo. Ruke izravnajte u laktovima te pomaknite prema natrag u položaj prikazan na desnoj slici.

Vježba 17

blankblank

Iz položaja na lijevoj slici odignite polako tijelo i ruke te zauzmite položaj sa desne slike.

Vježba 18

blankblank

Iz položaja na lijevoj slici odignite ruke te zauzmite položaj sa desne slike.

Vježba 19

blankblank

Iz položaja na lijevoj slici horizontalno pomičite ruke prema naprijed dok ne zauzmete položaj sa desne slike. Pazite da vam laktovi budu ispruženi!

Napomena :  ove vježbe su predstavljene informativno i www.fizioterapeut hr ne može odgovarati ukoliko vježbe nisu prilagođene vašoj bolesti i/ili ako vam zbog njih bude lošije. Savjetujte se sa fizioterapeutom da li smijete raditi vježbe i koje!

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

VACUSTYLER (VACUSPORT) APARAT

0
Vacustyler radi po principu koji se primjenjuje u astronautici, gdje se u toku bestežinskog stanja noge astronauta opskrbljuju s dovoljnom količinom krvi. To se...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod