fizikalna terapija

Lasegue test

Lasegue test dobio je naziv po francuskom liječniku Charlesu Lasègueu (1816. – 1883.). Izvodimo ga tako da pacijent leži na leđima sa extendiranim (ispruženim) koljenima i kukovima. Ispitivač podiže pacijentovu nogu koja mora ostati ekstendirana u koljenu, tako da se vrši samo fleksija u zglobu kuka. Zdrava osoba može na taj način podići nogu do otprilike 90 stupnjeva, ne osjeća bolnost već samo zatezanje sa stražnje strane natkoljenice. Test je pozitivan ukoliko se prilikom fleksije javi bolnost koja može biti lokalizirana u području lumbalne kralježnice, no može se širiti i duž noge. Ovim testom dokazujemo nadražaj na korijene živca L5 te S1.

Bolnost prilikom 0-30 stupnjeva Lasegue testa označava jak nadražaj na živac i iziskuje dodatne pretrage i pregled neurokirurga te intenzivnu fizikalnu terapiju.

Bolnost prilikom 30-60 stupnjeva Lasegue testa označava srednje jak nadražaj na živac, ovakve poteškoće se najčešće dobro rješavaju fizikalnom terapijom.

Bolnost prilikom 60-90 stupnjeva Lasegue testa označava blagi nadražaj na živac i uz fizikalnu terapiju možemo relativno brzo smanjiti simptome i bolnost.

Lasegue test predstavlja klinički test koji se vrši pregledom, i on nemože biti zamjena za dijagnostičke procedure koje je potrebno napraviti kod bolova u kralježnici, no može biti od pomoći i ukazati na jakost i specifičnost problema, te spada u sastavni dio kliničkog pregleda kod križobolje.

Lasegue test

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Interferentne struje – elektroterapija

0
Interferentne struje nastaju iz dviju sinusoidnih izmjeničnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivima u dubini, a...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod