fizikalna terapija
NaslovnicaPrehranaSmanjite rizik od moždanog udara voćem

Smanjite rizik od moždanog udara voćem

Konzumacijom voća i povrća kao što su kruške, jabuke i banane u kombinaciji sa bijelim mesom možemo smanjiti rizik nastajanja moždanog udara. To su rezultati najnovije studije objavljene u časopisu stroke.

Nizozemski istraživači ipak nisu otkrili razloge zbog kojih je rizik od moždanog udara manji čak 52 posto kod osoba koje jedu puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. No, upozoravaju da to ne znači da ljudi trebaju prestati jesti druge vrste voća i povrća.

Oni su 10 godina pratili 20.000 odraslih osoba. Na početku istraživanja učesnici su zamoljeni da ispune detaljan upitnik o prehrambenim navikama i načinu života u prethodnoj godini. Nakon toga su znanstvenici pratili njihovo zdravstveno stanje sljedećih 10 godina tokom kojih su istraživali vezu između boje voća i povrća i rizika od moždanog udara.

Studija je otkrila da povećanje potrošnje “bijelog” voća i povrća za 25 grama dnevno smanjuje rizik od udara za devet posto. Isto istraživanje nije pokazalo da na učestalost moždanih udara utječe konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate, citrusa ili crvenog voća i povrća.

Autorica studije Linda Oude Griep kazala je da je potrebno provesti opsežnija istraživanja kako bi se utvrdilo koji sastojak iz ovih namirnica je zaslužan za zaštitu od moždanog udara. “Teško je reći koje hranljive tvari su odgovorne za ovakve rezultate. Znamo da su kruške i jabuke bogate dijetalnim vlaknima, no možda postoje druga objašnjenja”, kaže Griep, a prenosi BBC.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

TECAR terapija – inovativna metoda u fizikalnoj terapiji

0
TECAR je akronim koji označava "Transfer Elektrokapacitivne i Rezistivne Električne Energije". Radi se o obliku terapije koji se koristi u fizioterapiji. Njezina osnovna prednost...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod