Bolovi u koljenu

Bolovi u koljenu

Bolovi u koljenu predstavljaju vrlo čest problem u ordinacijama fizikalne terapije. Koljeno je jedan od najkompleksnijih zglobova u čovjekovom tijelu. Preko njega se prenosi težina cijelog tijela, a iznimno je bitna njegova stabilnost kako ne bi došlo do poteškoća sa balansom, hodanjem i održavanjem uspravnog stava.
Koljeni zglob čine femur (natkoljenična kost), tibia i fibula (potkoljenične kosti), prednji i stražnji križni te dva kolateralna ligamenta, patela sa ligamentom patele i velikim utjecajem natkoljeničnog mišića, te dva meniskusa. To su najosnovniji dijelovi koljenog zgloba i najčešće promjene na ovim strukturama uzrokuju bolove u koljenu.

BOLOVI USLIJED OZLJEDE – AKUTNA STANJA

Povrede ligamenata i meniska predstavljaju najčešće povrede koljenog zgloba. Najčešće nastaju kao posljedica prejakog opterećenja na koljeni zglob uslijed čega dolazi do pucanja dijela vlakana ligamenta ili pak cijelog puknuća, odnosno povrede meniska. Vrlo često dolazi do pucanja više struktura, recimo kod skijaša često dolazi do pucanja prednjeg križnog ligamenta u kombinaciji sa povredom meniska.

POSLJEDICE TAKVIH OZLJEDA SU:

 • bolno i otečeno koljeno
 • smanjeni opseg pokreta
 • nestabilno koljeno
 • nemogućnost oslonca na nogu

ŠTO NAPRAVITI OD DIJAGNOSTIKE?

Vrlo često se ljudi sa povredom koljenog zgloba naručuju na dijagnostički ultrazvuk. Ultrazvučnom dijagnostikom možemo prekontrolirati sve izvanzglobne strukture no to nije uvijek dovoljno. Naime teško je sa sigurnošću utvrditi dali je došlo do povrede križnih ligamenata pošto se oni nalaze dosta duboko i nisu dostupni ultrazvučnim pregledom. Puno bolji izbor je u tom slučaju magnetska rezonanca. Magnetskom rezonancom možemo sa sigurnošću utvrditi dali je došlo do povrede mekih struktura koljenog zgloba.

Pregled koljena

LIJEČENJE

Liječenje možemo podijeliti u dvije kategorije. U prvu kategoriju spadaju oni koji moraju operativno riješiti problem, a u drugu oni koji ne moraju (konzervativno liječenje). U svakom slučaju fizikalna terapija je potrebna svima. Od procedura koristimo UZV, laser, magnetoterapiju, elektrostimulaciju te individualne vježbe, ovisno o stanju.

KAKO SI SAM POMOĆI?

Treba naglasiti da je potrebno posjetiti liječnika ili fizioterapeuta kako bi se prvo utvrdilo o kakvom se problemu radi, i da li je potrebno napraviti nešto od dijagnostike, no ono što možete sami napraviti je slijedeće PRICE:

  • zaštititi nogu od daljnjih ozljeđivanja
  • držati nogu u povišenom položaju
  • 3-4 puta dnevno stavljati hladne obloge
  • odmor
  • staviti elastični zavoj kod hodanja.