Smrznuto rame (frozen shoulder)

39
Smrznuto rame

Smrznuto rame (frozen shoulder) predstavlja prvenstveno klinički sindrom nejasne etiologije (nepoznat je uzrok). Karakterizira ga izrazita bol i ograničena aktivnost ramenog obruča. Često pacijenti navode da je bol noću najjača i uzimaju analgetike kako bi mogli zaspati.

Zglobna čahura je skvrčena, zadebljana i prožeta fibroznim promjenama. Rendgenska snimka pokazuje smanjenu gustoću kosti zbog neaktivnosti. Promjene su reverzibilne i u većini slučajeva nastupa oporavak!

KLINIČKA SLIKA KOD SMRZNUTOG RAMENA

Bolesnici su uglavnom u dobi između 40-60 godina. Obično navode bezazlenu traumu iz prošlosti (pad, udarac i sl.) nakon koje su počele boli sa ograničenošću pokreta.  Pri ispitivanju bolesnici se žale na bol u predjelu hvatišta deltoidnog mišića.

Spontano nastupa oporavak najčešće nakon godine dana. Bol se smanjuje, a povećava opseg pokreta.

LIJEČENJE SMRZNUTOG RAMENA

Promjene su reverzibilne i u većini slučajeva nastupa oporavak!

Cilj liječenja je smanjiti bol i zaustaviti daljnju ukočenost ramena! U ranoj fazi preporučuje se mirovanje uz postupno  uvođenje vježbi istezanja te upotreba protuupalnih nesteroidnih analgetika. Kod izrazito jakih ukočenja izvodi se i manipulacija u općoj anesteziji uz artroskopsko opuštanje zglobne čahure.

FIZIKALNA TERAPIJA

Cilj fizikalne terapije kod ovakvoga stanja je smanjiti bol upotrebom analgetskih procedura, vježbanje i edukacija pacijenta.

Od fizikalnih procedura najčešće se koriste: interferentne struje , laser ultrazvuk , a u zadnje vrijeme izvrsne rezultate postižu se kombinacijom laseraultrazvuka, udarnog vala vježbi razgibavanja. Napominjem da je prije vježbi razgibavanja dobro napraviti krioterapiju kako bi mogli uz manje bola napraviti veći opseg pokreta.

Preporučujemo napraviti 10-15 terapija u kontinuitetu, pa to opet ponoviti nakon mjesec – dva.

Smrznuto rame (frozen shoulder)