Ozljeda Achillove tetive

25

Najznačajniji mišić potkoljenice naziva se m. triceps surae kojega svi poznajemo pod nazivom “list”. Proteže se stražnjom stranom potkoljenice i odgovoran je za pokret plantarne fleksije stopala, odnosno pomicanja stopala prema dole (npr. stajanje na prstima). M. triceps surae se sastoji od tri mišića, dva  m. gastrocnemiusa i m. soleusa. Na svojem donjem dijelu mišići prelaze u tetivno tkivo i vežu se na petnu kost. To tetivno tkivo naziva se još popularno i Achillovom tetivom.

Problemi sa Achillovom tetivom spadaju u najčešće trkačke povrede današnjice

Achillova tetiva je vrlo jaka i debljine je oko 1.5 cm. Ona prenosi snagu mišića lista na petu te je pritom izložena ekstremnom opterećenju. Pri skoku uvis, na tu tetivu djeluju sile koje su i do 15 puta veće od tjelesne težine, a za vrijeme trčanja na duge pruge, tetiva je izložena silama koje iznose više od 1000 tona. Zbog toga često dolazi do preopterećenja i nadraženosti.

Problemi sa Achillovom tetivom spadaju u najčešće trkačke povrede današnjice. Zbog bolova u “listu” velik broj trkača ne mari puno, odnosno povezuje te bolove sa dugotrajnim treningom, jakom trkom ili pak napornim dionicama, a takvi bolovi najčešće bivaju “pretrčani” bez posebnog tretmana. Najveći problem nastaje upravo nagomilavanjem takvih mikrotrauma, kada bol u Ahilovoj tetivi ne prestaje, i povreda postane kronična.

 …mikrotrauma + trening + mikrotrauma + trening…. = K R O N I Č N A U P A L A

 Upalni stadij, koji su svi zasigurno doživjeli karakterizira nekoliko simptoma :

    • bol u potkoljenici prvi je znak upalnog procesa i javlja se najčešće prilikom pokušaja  trčanja ili kod hodanja.
    • jutarnja ukočenost u listu odnosno bol koja se javlja odmah nakon buđenja prilikom oslanjanja na nogu.
    • oteklina
    • palpatorno tvrda tetiva

Zanimljivo je kako je ponekad teško uzeti odmor i zaliječiti povredu, pa nastavljamo trenirati unatoč velikim bolovima i tako riskiramo da duže ostanemo izvan aktivnog trčanja. Naime, učestalim upalama i mikrotraumama na tetivi ostaje ožiljno tkivo i ona se zadeblja. Tako postaje manje elastična, samim time osjetljivija na povrede, i tada je jedini vid regeneracije OPERACIJA.

Stoga sami prosudite koliko je pametno igrati se sa upalom Achillove tetive, koliko je pametno zanemariti signale koje nam tijelo daje kada se preforsiramo, i nastaviti trenirati….