NaslovnicaFizikalna terapijaElektroterapijaLimfna drenaža putem aparata

Limfna drenaža putem aparata

Limfa je bezbojna tekućina sastavljena od bijelih krvnih stanica i plazme. Nastaje kao proizvod staničnog metabolizma koji se putem limfnih žila i limfnih žlijezda prenosi dalje u krvotok, te se preko bubrega izlučuju štetni sastojci. Limfne žile su vrlo tanke a za pritisak koji gura tekućinu prema srcu koriste energiju rada mišića, kao što to većinom koriste vene.

U nekim slučajevima može doći do većeg ili manjeg zastoja u drenaži limfe. Manji zastoj limfe događa se svakodnevno pri dužem stajanju, sjedenju i sl..

Veći i kompleksniji zastoji limfe događaju se kod nekih oboljenja, poslije različitih operativnih zahvata te kao rezultat spoja više bolesti. Karakterizirani su vidljivim velikim otokom cijelog ili dijela ekstremiteta, tvrd na dodir. U tim slučajevima u dogovoru s liječnikom valja sprovesti limfnu drenažu. Posebni medicinski i kozmetički problem suvremenog svijeta postaje debljina i celulit te se isti uspješno tretiraju limfnom drenažom. Postupkom limfne drenaže pokušava se ukloniti višak tekućine iz tkiva koje okružuju masne naslage. Na taj način smanjila bi se ukupna veličina celulitične tvorbe.

Drenaža povoljno utječe i na izgled kože. Limfna drenaža aktivira tok limfe kroz limfne puteve. Limfni putevi su zaduženi za skupljanje i izbacivanje otpadnih produkata iz tkiva. Aparat za limfnu drenažu radi prema načelu isprekidane pneumatske kompresije (presoterapije) tj. koristi napredujući tlačni val i time omogućuje kompresivnu limfnu drenažu. Do drenaže područja dolazi na osnovi kompresije rukava napunjenih zrakom, do kojih se komprimirani zrak dovodi iz baznog uređaja kroz sustav cjevčica. Ispunjavanje pojedinih komora posebnih rukava u prethodno programiranim intervalima formira polagano napredujući tlak. Stvaraju se nježni i ritmički valovi tlaka. Zrak se ispuhuje nakon završetka ciklusa. Pneumatičku presoterapiju pacijent percipira pozitivno, kao vrlo ugodan i učinkovit tip tretmana. Na tretiranom području dolazi do osjećaja olakšanja. Aparatna limfna drenaža može se primijeniti na medicinskom i estetskom polju.

Pozitivni učinci aparatne limfne drenaže:
    • to je fizioterapijski postupak fokusiran prvenstveno na tretman edema, boli i preventive
    • tijelo se ne tereti lijekovima
    • primjena presoterapije pogoduje procesima ozdravljenja u ljudskom tijelu
    • sastavni je dio moderne rehabilitacije i regenerativne njege
    • aparatna limfna drenaža učinkovitija je od ručne limfne drenaže po tome što kod aparatne ne postoji mogućnost propusta i greške

Limfna drenaža

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Udarni val ili Shockwave terapija

0
Udarni val ili shockwave terapija je nova tehnika koja se u fizikalnoj terapiji koristi u rješavanju mnogih kroničnih i akutnih procesa u organizmu, a izrazit učinak...

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod