fizikalna terapija
NaslovnicaFizikalna terapijaPNF - Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija

PNF – Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija

PNF – Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija je filozofija liječenja koji se temelji na pretpostavci da svaki čovijek, i onaj sa poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti.

Značenje PNF-a:

  • Proprioceptivna-korištnje podražaja proprioceptora (to su osjetilna tjelešca u zglobnoj čahuri, tetivama, ligamentima, mišićima…) I eksteroceptora (osjetna tjelešca koja komuniciraju s okolinom,za opip,toplinu,vid,sluh).
  • Neuromuskularna – označava rad i poboljšanje veza između mišića i živaca.
  • Facilitacija – olakšanje pokreta,mogućnost započinjanja i vođenja pokreta.

Pristup fizioterapeuta je uvijek pozitivan jer potiće i koristi ono što čovijek može učiniti. Liječenje je usmjereno na kompletno ljudsko biće, a ne na pojedini dio tijela.

Ciljevi liječenja PNF konceptom

Cilj svakog liječenja je postići najviši nivo funkcioniranja te osamostaliti pacijenta u aktivnostima svakodnevnog života. Terapeut motivira pacijenta,nastoji ne izazvati bol,koristi zdravi dio tijela i na taj način djeluje na bolesno podučje.

Terapeut je u kontaktu sa pacijentom dajući mu trodimenzionalni otpor rukom ili okolinom na različite grupe mišića,ovisno o željenom pokretu. Količina otpora ovisi o tome što fizioterapeut želi postići;kontrakciju,stabilnost ili opuštanje mišića. Njegov zahvat stimulira osjetilna tjelešca u koži,tjelešca za pritisak što stimulira mišiće na pokret (kontrakciju).

Fizioterapeut koristi uzorke pokreta i tehnike postavljajući pacijenta u određene položaje ( ležeći,na boku,sjedeći,stojeći…) ovisno o cilju pojedinog tretmana. U PNF konceptu koriste se dijagonalni pokreti(ruku,nogu,glave…)u sve tri ravnine,kao i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.Zbog toga dolazi do bržeg oporavka,povlačenja boli,jačanja mišića i povečanja opsega pokreta u odnosu na klasične metde razgibavanja.

Terapeut prvo učini procjenu, mjerenja i testove te plan terapije, zatim odredi cilj zajedno sa pacijentom (npr.smanjiti bol i povećati pokretljivost u ramenu). Potom kreće u tretman.Optimalno trajanje jednog  tretmana je 45-60minuta.

PNF koncept se najčešće primjenjuje kod svih povreda mišićno-koštanog sustava, odnosno kod ortopedskih i neuroloških oboljenja,za poboljšanje vitalnih funkcija (disanje,gutanje…),  rehabilitacije lica i dr.

 Marina Pongračić, fizioterapeut

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Limfna drenaža putem aparata

0
Limfa je bezbojna tekućina sastavljena od bijelih krvnih stanica i plazme. Nastaje kao proizvod staničnog metabolizma koji se putem limfnih žila i limfnih žlijezda...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod