fizikalna terapija
fizikalna terapija
Naslovnica Fizikalna terapija Shiatsu - blagotvorna terapija tijela i duha

Shiatsu – blagotvorna terapija tijela i duha

Shiatsu je oblik rada na tijelu potekao od najstarijih metoda liječenja poznatih čovječanstvu.

Temelji se na znanju i mudrosti tradicionalne kineske medicine – znanost i umjetnost liječenja i tretiranja koja nas uči da čovjeka promatramo kao jedinstvenu cjelinu i u međusobnom djelovanju tijela, duha i duše.

Predstavlja postupak ponovnog uspostavljanja i održavanja zdravlja putem podešavanja i uravnoteženja energetskog komunikacijskog sustava tijela koji upravlja našim cjelokupnim rastom, funkcijama, aktivnostima i svjesnošću (uma), od trenutka zaćeća kroz cijeli naš život.

Shiatsu je znanje o sustavu meridijana i ciljani rad s ‘masažom’ energetskih nevidljivih akupukturnih točaka zvanih tsubo radi ponovnog uspostavljanja i održavanja zdravlja, stimulacije životne snage chi i oslobađanje blokada staro više tisuća godina.

Utječe na kretanje energije poznate kao „Ki“ ili „Chi“ koja kruži kroz jasno određene tokove ili meridijane stvarajući pri tom različite životne izričaje. Shiatsu praktičar primjenjuje pritisak različite jačine duž tih meridijana i drugih specifičnih područja tijela kako bi uravnotežio energiju u njenom tijeku kroz organe, žlijezde, mišiće, živce, krv i kroz cijelo tijelo. Mogu se koristiti i tehnike istezanja, masaže i strukturalnog opuštanja kako bi se postigla harmonija unutar energetskog sustava.

Što se dešava tokom tretiranja Shiatsua?

Kad se primjenjuje shiatsu, površina kože se trenutno stimulira, izazivajući odaziv nervnog sistema. Sve senzorne stimulacije nervni sistem automatski prikuplja i onda ih odvodi do mozga na interpretaciju.

Autonomni nervni sistem je nesvjesni dio nervnog sistema i upravlja svim nenamjernim pokretima i funkcijama tijela. Podijeljen je na dva dijela: simpatički i parasimpatički nervni sistem. Naše stanje i osjećaj za promjene u dobroj mjeri zavise od relativne ravnoteže ova dva sistema. Mnogi utjecaji — i interni i eksterni — mogu dotaći ovu ravnotežu i izazvati dominaciju odnosno promjenu  u jednom ili drugom dijelu autonomnog živčanog sustava, rezultirajući osjećanjem ne sređenosti. Simpatička grana neurološkkog sustava je odgovorna za stresni odgovor i pripremu za borbu ili odstupanje — kad neka stresna situacija bude na našem putu, tijelo se pokušava obraniti borbom ili bilo kakvom negacijom.

Povjerenje i dodir

Veliki dio liječenja se odvija kroz kontakt- dodir i slušanje, kao i kroz to što neka osoba odvoji svoje vrijeme za tretman kakav je shiatsu. Ovo je isto kao kada dijete želi zagrljaj kad ga nešto boli ili se osjeća nesigurno — taj čarobni poljubac na bolno koljeno je bolji od svakog lijeka za umirenje bolova. Kao odrasli, osjećamo utjehu kroz dodir, posebno kad nam je teško. Ovi dodiri nisu nešto što se uči, već je to nešto instinktivno. No, ako takvi ‘bolovi’ ili nelagode potraju dugo ili se ne liječe pravilno dolazi do kroničnih stanja. Tenzije se mogu godinama gomilati u različitim dijelovima tijela, rastući sa vremenom. Najzad se razvije kronično stanje, rezultirajući stalnom nelagodnošću i bolešću. Shiatsu terapeut pokušava otkriti ove tenzije i blokade; kada je uzrok otkriven, liječenje može početi. Kako Shiastu nije samo u ‘svrhu liječenja’, na Shiatsu isto tako može doći i bilo koja osoba, zdrava osoba, koja se želi uvjetno ili ne uvjetno učiniti nešto pozitivno za sebe, poboljšati svoje stanje ili  jednostavno ‘očistiti’ organizam od toksina kojih u današnjem svijetu ima mnogo, bilo kroz  industrijsku hranu ili zrak.

Riječ shiatsu nastala je od dva ideograma koji znače prst (shi) i pritisak (atsu).

Tradicionalna kineska medicina uključuje znanje meridijana i energetskih tokova, principe yina i yanga, teorije 5 transformacije, kineske medicine i prirodne prehrane, principe orijentalne dijagnoze… Kako povijest tradicionalne kineske medicine uključuje i masaže i iscijeljujuće tehnike poput aroma-masaže, tuina masaže, drevne masaže, samomasaže do –in, qi gonga, džuda, akupunkture, akupresure… upravo je shiatsu tehnika objedinila iskustvo i dobrobit masaža te načela tradicionalne kineske medicine.

Shiatsu je oblik rada na tijelu potekao od najstarijih metoda liječenja poznatih čovječanstvu

Japanski svećenici, proučavajući budizam u Kini, proučavali su i iscjeljujuće metode tradicionalne kineske medicine i to vrijedno znanje ponijeli sa sobom u Japan. Oni ne samo da su usvojili i prakticirali tradicionalnu kinesku medicinu, već je uključivanje novih znanja i tehnika dovelo do stvaranja jedinstvene tehnike – shiatsu.

Budući da u svojoj primjeni shiatsu tehnika uključuje: dodir, trljanje, tapšanje, lupkanje, udaranje, drmanje, stiskanje, gnječenje, izvlačenje, upiranje, namještanje, istezanje pa čak u jednoj varijanti i hodanje po leđima onog kojeg se masira (tzv.bosi shiatsu)… ne govorimo o masaži već o tehnici rada na tijelu / tretmanu.

Kao jedan od najstarijih sustava na svijetu, tradicionalna kineska medicina nudi danas prilično jasne odgovore koje su postavljene nama zapadnjacima u tablice, pa pogledajte zanimljivu tablicu međuovisnog djelovanja prirodnih ciklusa, možda se ‘nađete’ :-D…

PET ELEMENATA

Pet elemenata su drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Ti elementi predstavljaju različite ideje. Kroz tisućljetna promatranja i teoretiziranja, brojni razlozi su razrađeni. Različiti pojmovi, kao npr. strane svijeta, okus, ljudski organi, zvukovi, osjećaji, godišnja doba, stavljeni su u određene odnose i dato im je značenje jednog od 5 elemenata.

VODA DRVO VATRA ZEMLJA METAL
GODIŠNJE DOBA Zima Proljeće Ljeto Kasno ljeto Jesen
KLIMA Hladnoća Zima Vrućina Vlaga Suhoća
YANG ORGAN Mjehur Žuć Tanko crijevo Želudac Debelo crijevo
YIN ORGAN Bubrezi Jetra Srce Slezena Pluća
OSJETILNI ORGAN Uši Oči Jezik Usta Nos
TKIVO Kosti Tetive Krvne žile Mišići Koža
OSJEĆAJI Strah Ljutnja Radost/ Šok Briga Tuga
BOJA Crna Zelena Crvena Žuta Bijela
OKUS Slano Kiselo Gorko Slatko Ljuto

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Udarni val ili Shockwave terapija

0
Udarni val ili shockwave terapija je nova tehnika koja se u fizikalnoj terapiji koristi u rješavanju mnogih kroničnih i akutnih procesa u organizmu, a izrazit učinak...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod