Otrovi u svakodnevnim namirnicama

Junk hrana

U školskim dvorištima, vladaju nedisciplina, kriminal i nasilje. Prošle godine je zbog ubojstva u SAD-u uhapšeno preko 2.500 mladih ispod osamnaest godina.

Nasilje nad učiteljima i obračunavanje među učenicima poraslo je za 25% u odnosu na prošlu godinu. U Velikoj Britaniji su psiholozi Michael Bulton i Piter Smith, sa sveučilišta Pefild, poslije jednog opsežnog istraživanja, došli do zaključka da je školska populacija podijeljena na dvije po veličini iste grupe: prvu sačinjavaju prepotentni, a drugu njihove žrtve.

Nikome još nije u potpunosti jasno zbog čega je nastao ovaj fenomen. Kao glavni krivci navode se popustljivost, zlostavljanje u obitelji, kapitalizam, droga i televizija.

Sve veći broj znanstvenika je, međutim, uvjerena da razlog ovog problema ne treba tražiti samo u društvu ili moralu, već i u pogrešnoj ishrani modernog čovjeka. Naime, mladi ljudi se hrane uglavnom samo hranom zvanom “smeće” (junk food): hamburgerima, prženim krumpirićima, konzervama i industrijskim slatkišima, što sve obilno zalijevaju coca colom i ostalim sličnim gaziranim bezalkoholnim pićima.

Kalifornijski kriminalist, Stiven Shentaler, obavio je u roku od 10 godina više od osam stotina istraživana po američkim zatvorima i popravnim domovima. On je drastično mijenjao ishranu zatvorenika:

Umjesto gaziranih, sintetičkih pića uveo je voćne sokove, smanjio je postotak šećera, povećao postotak vitamina B i minerala, kao što su magnezij, aluminij i merkurij. Rezultati njegovog eksperimenta su bili do te mjere uvjerljivi da su jednom ubici na sudu u San Francisku priznali smanjenu uračunljivost zbog pretjeranog uživanja “Junk Food” ishrane.

Ovu hipotezu zagovaraju i mnogi drugi ugledni znanstvenici: Charls Patrik Eving, sa državnog sveučilišta u New York-u, jedan od najeminentnijih američkih psihologa, govorio je na tu temu u svom izvještaju, na nedavno održanom kongresu Američkog psihološkog udruženja: “Ne može se osporiti da su za nasilje među mladima krivi i faktori nasilje u porodici, droga i siromaštvo. Međutim, ishrana je vjerojatno najvažniji uzrok”.

BRZA HRANA – BRZA SMRT!

Po mišljenju Petera Manshfielda, hrana koja se zasniva na šećeru, kemijskim bojama i aditivima utječe na svakog desetog mladog britanca.

Na drugoj strani Pacifika, japanski naučnik Nisamara Šinija, došao je, kroz višegodišnja istraživanja, do još poraznijih saznanja. Svoje nalaze objavio je u bestseleru pod nazivom “41 godina života”.

Toliki, prosječni vijek, po Šiniju, garantira potrošnju hrane zvana “smeće” i odgovarajućih kemijsko-sintetičkih napitaka. Samo dvadeset od sto potrošača instant hrane ima šansu da preživi kritičnu granicu prosjeka i poživi još desetak godina. Napuštanje tradicionalne japanske ishrane – ribe, školjke, rakovi, sviježe povrće – izazvalo je drastičan porast rane smrtnosti od srčanih oboljenja i karcinoma.

Također drastično raste stopa oboljelih od dijabetesa -Šimao iz “Anti-Tuberkuloznog Udruženja”: Po prvi put počinjemo da utvrđujemo dijabetes kod velikog broja maloljetnika, prouzrokovan velikom potrošnjom šećera. Danas čak nailazimo na djecu sa proteinskom anemijom.

Poznato je da jedna tvrtka može proizvoditi tri kategorije istog proizvoda:

Prvu – za domaće potrebe (u toj industrijski razvijenoj zemlji), drugu – za izvoz i druge razvijene zemlje i treću – za izvoz za zemlje u razvoju.

Bez svake sumnje ovoj posljednjoj kategoriji pripada 80 % proizvoda za ishranu. A kada su u pitanju medikamenti koje izvoze Sjeverna Amerika i zemlje zapadne Evrope u zemlje istočne Evrope, zemlje u razvoju, kao i mnoge zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike taj postotak je – 90%.

Nedavno su časopisi “Vils Nuvel” (Francuska), i “Džemahitli” (Engleska) u potpunoj suglasnosti sa stavom OUN za hranu i kontrolu životnih namirnica objavili da neke zapadne firme proširuju proizvodnju i izvoz u “neke zemlje” – kancerogenih proizvoda.

Proizvodnja takvih proizvoda ubrzanim tempom razvija se u poduzećima tih firmi na Bahamima, Cipru, Filipinima, Malti, Puertoriku, Senegalu, Izraelu, Australiji i Manili, ali također i u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tako su SOLE i margarini proizvedeni u Nizozemskoj i Njemačkoj a distribuirani u zemlje u razvoju i istočnu Evropu konzervirani emulgatorom koji izaziva rak, a označeni na pakovanju simbolom E-330. Ti proizvodi su inače zabranjeni za distribuciju i realizaciju prodaje u zemljama članicama organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

ZABRANJENI SU ZA UPOTREBU U ELITNIM REGIJAMA I SLIJEDEĆI KONZERVANSI:

  • Izazivači zloćudnih tumora: E 105, E 121, E 123, E 125, E 126, E 130, E 142, E 152, E 210, E 213-217, E 240, E 330, E 477.
  • Izazivači oboljenja želučanog i crijevnog trakta: E 221-226, E 320-322, E 338-341, E 407, E 450, E 461-466.
  • Alergeni: E 230-232, E 239, E 311-313.
  • Izazivači bolesti jetre i bubrega: E 171-173, E 320, E 322.

SPISAK MATERIJA (EMULGATORA) OPASNIH PO ZDRAVLJE

(koji se koriste za konzerviranje i uljepšavanje izgleda i ukusa prehrambenih proizvoda)

E 102 – opasanE 216 – izazivač raka
E 103 – zabranjenE 217 – izazivač raka
E 104 – sumnjivE 221 – poremećaj crijeva
E 105 – zabranjenE 222 – poremećaj crijeva
E 110 – opasanE 223 – poremećaj crijeva
E 111 – zabranjenE 224 – poremećaj crijeva
E 120 – opasanE 226 – štetan za kožu
E 121 – zabranjenE 231 – štetan za kožu
E 122 – sumnjivE 232 – štetan za kožu
E 123 – VEOMA OPASAN !!!E 241 – sumnjiv
E 124 – opasanE 250 – poremećaj krvnog tlaka
E 125 – zabranjenE 251 – poremećaj krvnog tlaka
E 126 – zabranjenE 311 – izaziva osip
E 127 – opasanE 312 – izaziva osip
E 130 – zabranjenE 320 – kolesterol
E 131 – izazivač rakaE 322 – poremećaj želuca
E 141 – sumnjivE 339 – poremećaj želuca
E 142 – izazivač rakaE 340 – poremećaj želuca
E 171 – sumnjivE 341 – poremećaj želuca
E 173 – sumnjivE 407 – poremećaj crijeva
E 180 – sumnjivE 450 – poremećaj želuca
E 210 – izazivač rakaE 461 – poremećaj želuca
E 211 – izazivač rakaE 462 – poremećaj želuca
E 212 – izazivač rakaE 463 – poremećaj želuca
E 213 – izazivač rakaE 465 – poremećaj želuca
E 215 – izazivač rakaE 466 – poremećaj želuca

Izvor : zdravaishrana.net