Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
fizikalna terapija
Naslovnica Bolesti Neurologija Bolovi u vratu, vratnoj kralježnici

Bolovi u vratu, vratnoj kralježnici

Bolovi u vratu predstavljaju velik i vrlo čest problem na kojega se žali sve više ljudi. Neki osjećaju napetost , bolove i pečenje u mišićima oko lopatice pa čak trnce u rukama. Današnji način života, sjedeći posao i nedovoljno aktivnosti mogu dovesti do različitih oštećenja koja se najprije pojavljuju na intervertebralnom disku gdje se javljaju degenerativne promjene u smislu smanjenja elastičnosti pulpozne jezgre, smanjenjem njezina oblika, fisurama i rupturom pojedinih vlakana fibroznog prstena te suženjem prostora između dva kralješka (intervertebralni prostor).

Kako i kada nastaju bolovi u vratu

Navedene promjene se javljaju kod starijih ali i mlađih osoba što dokazuje da osim starenja u stvaranju degeneracije intervertebralnog diska sudjeluju i drugi različiti faktori. Prvi simptomi se javljaju kako se razvijaju degenerativne promjene a prvi klinički znakovi nastaju kada pulpozna jezgra podraži živčane završetke u perifernom sloju fibroznog prstena i uzdužnog ligamenta.

Kod pacijenata se javlja bol u zahvaćenom dijelu kralježnice zbog pritiska na korijen živca zatim nastaje nestabilnost vertebralnog dinamičkog segmenta uslijed rupture fibroznog prstena, te u tom dijelu dolazi do povećane pokretljivosti koja je uzrok povećane aktivnosti muskulature u kojoj se javlja umor, bol i neravnoteža zbog stalno povećanog tonusa.

Manifestacija kliničke slike može nastati u području razvoja degenerativnih promjena (vertebralni sindrom) no simptomi se mogu prenijeti i na udaljena mjesta od kralježnice pri iritaciji ili kompresiji spinalnih korjenova ili krvnih žila (vertebrogeni sindrom). Može doći i do pritiska na živčane strukture (kompresijski sindrom).

Vertebralni sindrom klinički se očituje lokalnim simptomima boli, napetom paravertebralnom muskulaturom, oštećenom funkcijom i promjenom oblika vertebralnog dinamičkog segmenta (skolioza, kifoza).
Vertebrogeni sindrom se odlikuje bolovima koji se prenose na glavu, u gornje udove kod vratne kralježnice ili u donje kod lumbalne kralježnice, motoričkim ispadima, ispadima osjeta i cirkulatornim simptomima.

Oštećenje diska u gornjem dijelu vratne kralježnice (C2-C3,C3-C4) stvara bol u području lopatice ili ramena

Oštećenje diska u gornjem dijelu vratne kralježnice (C2-C3,C3-C4) stvara bol u području lopatice ili ramena , dok oštećenje donjeg dijela vratne kralježnice izaziva bol u šaci. Pritisak diska na šesti i sedmi spinalni korijen uzrokuje bol u prednjem dijelu stjenke prsnog koša. Zbog kompresije petog i šestog spinalnog korijena reducirana je i gruba motorna snaga a razvijaju se trofičke promjene određenih skupina mišića.

Kod protruzije diska (C4-C5,C6-C7) dolazi do motornih ispada u jednoj ruci ili u obje, slabost s ukočenošću, prisutni su trnci u jednoj ili u obje šake.

Kod pacijenata sa takvim simptomima vrlo je važno napraviti određene dijagnostičke postupke (EMNG,MR) kako bi se postavila točna dijagnoza jer samo tako možemo znati što je pacijentu i kako mu možemo pomoći.

Liječenje bolova u vratu :

U slučaju akutne protruzije intervertebralnog diska potrebno je mirovanje u povoljnom položaju te uzimanje analgetika. Trakcija preko lubanje se provodi jedino u slučaju ako mirovanje i analgetici nisu dali zadovoljavajući rezultat, a ako i trakcija ne da zadovoljavajući rezultat indicirano je operativno liječenje (nakon konzultacije s neurokirurgom).

blank
Terapijski ultrazvuk

Kod pacijenata kod subakutne i kronične boli koja je izazvana kompresijom spinalnih korijena  liječenje se provodi odmaranjem mirovanjem te rasterećenjem Schanzowim ovratnikom. Indicirana je i vrlo važna dobra i ciljana fizikalna terapija. Od procedura fizikalne terapije preporuča se elektroanalgezija , ultrazvuk, te medicinska masaža.

Medicinska gimnastika se provodi ciljano i vrlo oprezno. Vježbama jačamo oslabljenu muskulaturu, povećavamo gibljivost  te korigiramo držanje tijela. Pacijenti sa takvom dijagnozom moraju obavljati dva puta godišnje fizikalnu terapiju, redovito se masirati te provoditi naučene vježbe.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Hiro – Hilt terapija laserom visokog intenzita

0
HIRO HILT terapija ili terapija laserom visokog intenziteta provodi se putem HIRO uređaja. Hiro uređaj spada u najmodernije laserske uređaje današnjice koji sadrži standardni...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod