Bolovi u vratu, vratnoj kralježnici

Bolovi u vrata

Bolovi u vratu predstavljaju velik i vrlo čest problem na kojega se žali sve više ljudi. Neki osjećaju napetost , bolove i pečenje u mišićima oko lopatice pa čak trnce u rukama. Današnji način života, sjedeći posao i nedovoljno aktivnosti mogu dovesti do različitih oštećenja koja se najprije pojavljuju na intervertebralnom disku gdje se javljaju degenerativne promjene u smislu smanjenja elastičnosti pulpozne jezgre, smanjenjem njezina oblika, fisurama i rupturom pojedinih vlakana fibroznog prstena te suženjem prostora između dva kralješka (intervertebralni prostor).

Kako i kada nastaju bolovi u vratu

Navedene promjene se javljaju kod starijih ali i mlađih osoba što dokazuje da osim starenja u stvaranju degeneracije intervertebralnog diska sudjeluju i drugi različiti faktori. Prvi simptomi se javljaju kako se razvijaju degenerativne promjene a prvi klinički znakovi nastaju kada pulpozna jezgra podraži živčane završetke u perifernom sloju fibroznog prstena i uzdužnog ligamenta.

Kod pacijenata se javlja bol u zahvaćenom dijelu kralježnice zbog pritiska na korijen živca zatim nastaje nestabilnost vertebralnog dinamičkog segmenta uslijed rupture fibroznog prstena, te u tom dijelu dolazi do povećane pokretljivosti koja je uzrok povećane aktivnosti muskulature u kojoj se javlja umor, bol i neravnoteža zbog stalno povećanog tonusa.

Manifestacija kliničke slike može nastati u području razvoja degenerativnih promjena (vertebralni sindrom) no simptomi se mogu prenijeti i na udaljena mjesta od kralježnice pri iritaciji ili kompresiji spinalnih korjenova ili krvnih žila (vertebrogeni sindrom). Može doći i do pritiska na živčane strukture (kompresijski sindrom).

Vertebralni sindrom klinički se očituje lokalnim simptomima boli, napetom paravertebralnom muskulaturom, oštećenom funkcijom i promjenom oblika vertebralnog dinamičkog segmenta (skolioza, kifoza).
Vertebrogeni sindrom se odlikuje bolovima koji se prenose na glavu, u gornje udove kod vratne kralježnice ili u donje kod lumbalne kralježnice, motoričkim ispadima, ispadima osjeta i cirkulatornim simptomima.

Oštećenje diska u gornjem dijelu vratne kralježnice (C2-C3,C3-C4) stvara bol u području lopatice ili ramena

Oštećenje diska u gornjem dijelu vratne kralježnice (C2-C3,C3-C4) stvara bol u području lopatice ili ramena , dok oštećenje donjeg dijela vratne kralježnice izaziva bol u šaci. Pritisak diska na šesti i sedmi spinalni korijen uzrokuje bol u prednjem dijelu stjenke prsnog koša. Zbog kompresije petog i šestog spinalnog korijena reducirana je i gruba motorna snaga a razvijaju se trofičke promjene određenih skupina mišića.

Kod protruzije diska (C4-C5,C6-C7) dolazi do motornih ispada u jednoj ruci ili u obje, slabost s ukočenošću, prisutni su trnci u jednoj ili u obje šake.

Kod pacijenata sa takvim simptomima vrlo je važno napraviti određene dijagnostičke postupke (EMNG,MR) kako bi se postavila točna dijagnoza jer samo tako možemo znati što je pacijentu i kako mu možemo pomoći.

Liječenje :

Kod pacijenata kod subakutne i kronične boli koja je izazvana kompresijom spinalnih korijena  liječenje se provodi odmaranjem mirovanjem te rasterećenjem Schanzowim ovratnikom. Indicirana je i vrlo važna dobra i ciljana fizikalna terapija. Od procedura fizikalne terapije preporuča se elektroanalgezija , ultrazvuk, te medicinska masaža. Kineziterapija se provodi ciljano i vrlo oprezno. Vježbama jačamo oslabljenu muskulaturu, povećavamo gibljivost  te korigiramo držanje tijela. Pacijenti sa takvom dijagnozom moraju obavljati dva puta godišnje fizikalnu terapiju, redovito se masirati te provoditi naučene vježbe.

U slučaju akutne protruzije intervertebralnog diska potrebno je mirovanje u povoljnom položaju te uzimanje analgetika. Trakcija preko lubanje se provodi jedino u slučaju ako mirovanje i analgetici nisu dali zadovoljavajući rezultat, a ako i trakcija ne da zadovoljavajući rezultat indicirano je operativno liječenje (nakon konzultacije s neurokirurgom).