fizikalna terapija
NaslovnicaBolestiKarpalni kanal - sindrom karpalnog kanala

Karpalni kanal – sindrom karpalnog kanala

Karpalni kanal ili sindrom karpalnog kanala nastaje zbog mehaničkog podraživanja, traume, u toku reumatoidnog artritisa ili zbog nekog neodređenog uzroka koji izaziva upalu i pritisak na neurološku strukturu.

Uslijed upale nastaje oteklina i kompresija nervusa medianusa u karpalnom kanalu.

Klinička slika sindroma karpalnog kanala

Klinička se slika očituje trncima i bolima u prva tri prsta. U težim slučajevima nastaju trofičke promjene tenara. Zbog iritacije vegetativnih vlakana bolesnik se jače znoji i promjeni se boja kože. Problemi se često pojačavaju noću i pri pojačanoj volarnoj fleksiji šake tijekom nekoliko minuta, ili pritiskom retinakuluma fleksora. Karpalni túnelUltrazvučna dijagnostika jedna je od glavnih metoda dijagnostike i procjene stanja nervusa medianusa u karpalnom kanalu. EMNG pokazuje smetnje provodljivosti nervusa medianusa. Sindrom se liječi nesteroidnim antiflogisticima, te eventualno infiltracijom kortikosteroida za lokalnu primjenu s prolongiranim djelovanjem.

Liječenje sindroma karpalnog kanala

Od postupaka fizikalne terapije najčešće se koristi kombinacija ultrazvuka, interferentnih struja, te lasera ( HIRO), a u novije vrijeme se terapija udarnim valom također pokazala kao terapija izbora. Lokalne infiltracije kao i ultrazvučno nvođena hidrodisekcija živca pokazuje dobre rezultate u novije vrijeme. Kod težih slučajeva indiciran je i operativni zahvat odnosno operativna dekompresija medianusa.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Pulsni oksimetri i COVID-19

0
Pulsni oksimetar je fotoelektrični uređaj koji mjeri saturaciju kisika u arterijskoj krvi i prikazuje srčani puls. Kako se koristi oksimetar? Senzor oksimetra se pričvrsti na vršak...
Vježbe za koljeno

Vježbe za koljena

blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod