fizikalna terapija
fizikalna terapija
Naslovnica Bolesti Bakerova (poplietalna) cista

Bakerova (poplietalna) cista

Bakerova cista predstavlja prošireni recesus odnosno cistu koja se nalazi između m.gastrocnemiusa i m. semimebranosusa

Komunikacija sa zglobom koljena

Zbog svog položaja povezana je sa zglobom koljena kroz stražnji dio zglobne čahure. Ta komunikacija sa zglobom koljena često je jednosmjerna i to je put kojim dolazi do punjenja bakerove ciste.

Razlikujemo primarne i sekundarne Bakerove (poplietalne) ciste

Primarne Bakerove (poplietalne) ciste nastaju uz normalni, zdravi zglob koljena. Javljaju se najčešće u djece i to obostrano.

Sekundarne Bakerove (poplietalne) ciste javljaju se u odrasloj dobi i uvijek idu uz određene patološke promjene zgloba koljena. Te promjene mogu biti unutarnje ozljede koljena, reumatoidni artritis, gonartroza, patelofemoralni sindromi i sl. 

Bakerova (poplietalna) cista može narasti do veličine jabuke, pa i više, a svojom veličinom najčešće ometa normalnu gibljivost zgloba koljena. Ponekad može doći i do venskog zastoja, a tada dolazi i do oticanja potkoljenice.

Bakerova (poplietalna) cista se ponekad može izdužiti i distalno prema potkoljenici. Bolnost Bakerove (poplietalne) ciste je vezana uz njezinu veličinu, položaj i napetost, ali i na primarni problem zgloba koljena koji je i uzrokovao punjenje Bakerove (poplietalne) ciste.

Kako dijagnosticirati Bakerovu (poplietalnu) cistu?

Dijagnostika Bakerove (poplietalne) ciste podrazumjeva klinički pregled kojim možemo utvrditi postojanje kvržice ili veće nabrekline u poplietalnoj jami. 

Nakon toga dijagnostičkim ultrazvukom možemo dokazati postojanje i veličinu Bakerove (poplietalne) ciste. 

Bitno je da se Bakerova (poplietalna) cista ne zamjeni sa poplietalnom aneurizmom, a i sa rupturom m.semimembranosusa. U slučaju rupture m.semimebreanosusa oteklina se povećava pri kontrakciji fleksora koljena (stražnje lože).

Liječenje Bakerove (poplietalne) ciste

Liječenje Bakerove (poplietalne) ciste uključuje invazivan pristup kojim se vrši aspiriranje sadržaja ciste i na taj način smanjuje njezin obim. Vrlo je bitno liječiti primarni problem zbog kojega je cista nastala jer na taj način možemo direktno utjecati na prognozu liječenja Bakerove (poplietalne) ciste.

Od fizikalne terapije se radi ultrazvuk i limfna drenaža, a u zadnje vrijema aplikacija tapinga može biti od velike pomoći pri dreniranju Bakerove (poplietalne) ciste.

Pratite nas

Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Popularno

Shiatsu – blagotvorna terapija tijela i duha

0
Shiatsu je oblik rada na tijelu potekao od najstarijih metoda liječenja poznatih čovječanstvu. Temelji se na znanju i mudrosti tradicionalne kineske medicine – znanost i...
blank

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod