Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
Besplatna dostava za narudžbe iznad 500 kuna
fizikalna terapija
Naslovnica Bolesti Hallux valgus deformacija palca na stopalu

Hallux valgus deformacija palca na stopalu

Hallux valgus predstavlja najčešći deformitet na koji nailazimo na području stopala, odnosno njegovog prednjeg djela. 

4 oblik hallux valgusa

Razlikujemo 4 oblika Hallux valgusa, a to su : statički hallux valgusprirođeni hallux valgusupalni hallux valgus i posttraumatski hallux valgus. Najčešći je statički hallux valgus koji je povezan sa postojanjem drugih statičkih deformiteta stopala kao što su pes transversoplanus i pes planovalgus. 

Gotovo 25 % civiliziranog društva ima takav deformitet u manjem ili većem obliku. Hallux valgus se najčešće javlja u 4 desetljeću života, a češći je kod žena.

Predisponirajući činioci

Ne postoji uzročnik koji utječe na pojavu hallux valgusa, već uvijek govorimo o predisponirajući činiocima koji dovode do ovog deformiteta. Postoje dvije skupine takvih činioca:

endogeni – povezani su sa anatomskim varijacijama građe stopala, a i nasljeđem (anatomske varijacije abduktora adduktora palca, prva metatarzalna kost znatno kraća od druge, slabost mišićno-ligamentarnog sustava i dr.)

egzogeni – nošenje nefiziološke obuće, dugotrajno stajanje, hodanje po ravnoj i tvrdoj podlozi i sl.

Hallux valgus je karakteriziran

  • valgus položajem palca
  • povećanim prvim intermetatarzalnim kutom
  • pseudoegzostozom, odnosno burzitisom u području medijalne strane glavice I metatarzalne kosti
  • unutarnjom rotacijom palca u izraženijim slučajevima.

Kako nastaje hallux valgus?

Deformitet se obično pojavi već u adolescenciji i postepeno napreduje. Da bi stopalo imalo normalnu funkciju važan je pravilan oblik i položaj kostiju, razvijeni i jaki mišići te čvrsti ligamenti. 

Ako dođe do nerazmjera između snage stopala i opterećenja svodovi stopala počinju popuštati. Dolazi do divergencije prve i pete metatarzalne kosti tako da je prednji dio stopala lepezasto proširen. 

Prva metatarzalna kost ide u adukciju, a pošto palac uslijed napetih tetiva mišića ne može slijediti divergenciju prve metatarzalne kosti on ode prema abdukciji. Isto tako zbog uske i nefiziološke obuće palac pojačava adukciju prve metatarzalne kosti . 

Na taj način dolazi do subluksacije u metatarzofalangealnom zglobu. Glavica prve metatarzalne kosti prominira medijalno čineći pseudoegzostozu. Burza koja se tu nalazi često se uslijed pritiska obuće upali, osobito zimi.

U kasnijoj fazi može doći do pojave sekundarnih stanja koja zahvate to područje, najčešće artroza sa osteofitima, bolni burzitisi, pa i metatarzalgija tako da je otežano kretanje i nošenje obuće.

Dijagnoza hallux valgusa

Dijagnoza se kod ovog deformiteta može postaviti kliničkim pregledom, a stvarne promjene koštanih struktura utvrđujemo nakon RTG nalaza. 

Kod ovog deformiteta često dolazi i do pojave ravnog stopala pa se osim dijagnoze hallux valgusa može naići i na druge promjene na stopalu.

Liječenje hallux valgusa

Postoje dva osnovna pristupa u liječenju ovo deformiteta i to konzervativni fizikalnom terapijom i operativni.

Liječenje fizikalnom terapijom

Fizikalna terapija uključuje medicinsku gimnastiku u vidu jačanja struktura i mišićja stopala, posebno fleksora ekstenzora palca. Vrlo je bitna edukacija pacijenta i to u vidu nošenja prilagođenije obuće. 

Preporučuje se nošenje metatarzalnog jastučića, a postoje i silikonski uložak koji se postavlja između palca i 2 prsta te fizički koči progresiju deformiteta. Kada dođe do upalnog procesa koristimo procedure kojima možemo smanjiti upalni proces. 

Provodi se magnetna terapijaultrazvuk elektroterapija. U novije vrijeme koristi se i taping i to poseban način lijepljenja trake koji nam može stimulirati pomak palca prema van. To je uspješno u početnoj fazi i potrebno je dugo vremena da bi se napravili pomaci, a kombinira ga se sa medicinskom gimnastikom.

Operativno liječenje hallux valgusa

Operativnim liječenjem ispravlja se deformitet koji je nastao na metatarzofalangealnom zglobu i palac se vrača u normalan položaj. Nakon operativnog zahvata iznimno je bitna fizikalna terapija da bi se održao opseg pokreta i vratila snaga mišića. 

Operativno rješavanje problema ne garantira da se problem ponovno neće pojaviti, no kod izrazitih deformiteta može olakšati stanje i uz pridržavanje određenih pravila može dugoročno pomoći.

7,930FansLike
32FollowersFollow
2FollowersFollow

Popularno

Vježbe za trudnice – prevencija i terapija

0
Vježbe za trudnice su iznimno bitne, i svaka trudnica bi trebala vježbati, no naravno uz nadzor i preporuke fizioterapeuta. Kretanje je zdravo i potrebno...
Fizikalna terapija Filipović i Bosnar

Prijava na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Unesite svoju e-mail adresu u polje ispod