Hallux valgus deformacija palca na stopalu

Hallux valgus

Hallux valgus predstavlja najčešći deformitet na koji nailazimo na području stopala, odnosno njegovog prednjeg djela. 

4 oblik hallux valgusa

Razlikujemo 4 oblika Hallux valgusa, a to su : statički hallux valgusprirođeni hallux valgusupalni hallux valgus i posttraumatski hallux valgus. Najčešći je statički hallux valgus koji je povezan sa postojanjem drugih statičkih deformiteta stopala kao što su pes transversoplanus i pes planovalgus. 

Gotovo 25 % civiliziranog društva ima takav deformitet u manjem ili većem obliku. Hallux valgus se najčešće javlja u 4 desetljeću života, a češći je kod žena.

Predisponirajući činioci

Ne postoji uzročnik koji utječe na pojavu hallux valgusa, već uvijek govorimo o predisponirajući činiocima koji dovode do ovog deformiteta. Postoje dvije skupine takvih činioca:

endogeni – povezani su sa anatomskim varijacijama građe stopala, a i nasljeđem (anatomske varijacije abduktora adduktora palca, prva metatarzalna kost znatno kraća od druge, slabost mišićno-ligamentarnog sustava i dr.)

egzogeni – nošenje nefiziološke obuće, dugotrajno stajanje, hodanje po ravnoj i tvrdoj podlozi i sl.

Hallux valgus je karakteriziran

  • valgus položajem palca
  • povećanim prvim intermetatarzalnim kutom
  • pseudoegzostozom, odnosno burzitisom u području medijalne strane glavice I metatarzalne kosti
  • unutarnjom rotacijom palca u izraženijim slučajevima.

Kako nastaje hallux valgus?

Deformitet se obično pojavi već u adolescenciji i postepeno napreduje. Da bi stopalo imalo normalnu funkciju važan je pravilan oblik i položaj kostiju, razvijeni i jaki mišići te čvrsti ligamenti. 

Ako dođe do nerazmjera između snage stopala i opterećenja svodovi stopala počinju popuštati. Dolazi do divergencije prve i pete metatarzalne kosti tako da je prednji dio stopala lepezasto proširen. 

Prva metatarzalna kost ide u adukciju, a pošto palac uslijed napetih tetiva mišića ne može slijediti divergenciju prve metatarzalne kosti on ode prema abdukciji. Isto tako zbog uske i nefiziološke obuće palac pojačava adukciju prve metatarzalne kosti . 

Na taj način dolazi do subluksacije u metatarzofalangealnom zglobu. Glavica prve metatarzalne kosti prominira medijalno čineći pseudoegzostozu. Burza koja se tu nalazi često se uslijed pritiska obuće upali, osobito zimi.

U kasnijoj fazi može doći do pojave sekundarnih stanja koja zahvate to područje, najčešće artroza sa osteofitima, bolni burzitisi, pa i metatarzalgija tako da je otežano kretanje i nošenje obuće.

Dijagnoza hallux valgusa

Dijagnoza se kod ovog deformiteta može postaviti kliničkim pregledom, a stvarne promjene koštanih struktura utvrđujemo nakon RTG nalaza. 

Kod ovog deformiteta često dolazi i do pojave ravnog stopala pa se osim dijagnoze hallux valgusa može naići i na druge promjene na stopalu.

Liječenje hallux valgusa

Postoje dva osnovna pristupa u liječenju ovo deformiteta i to konzervativni fizikalnom terapijom i operativni.

Liječenje fizikalnom terapijom

Fizikalna terapija uključuje medicinsku gimnastiku u vidu jačanja struktura i mišićja stopala, posebno fleksora ekstenzora palca. Vrlo je bitna edukacija pacijenta i to u vidu nošenja prilagođenije obuće. 

Preporučuje se nošenje metatarzalnog jastučića, a postoje i silikonski uložak koji se postavlja između palca i 2 prsta te fizički koči progresiju deformiteta. Kada dođe do upalnog procesa koristimo procedure kojima možemo smanjiti upalni proces. 

Provodi se magnetna terapijaultrazvuk elektroterapija. U novije vrijeme koristi se i taping i to poseban način lijepljenja trake koji nam može stimulirati pomak palca prema van. To je uspješno u početnoj fazi i potrebno je dugo vremena da bi se napravili pomaci, a kombinira ga se sa medicinskom gimnastikom.

Operativno liječenje hallux valgusa

Operativnim liječenjem ispravlja se deformitet koji je nastao na metatarzofalangealnom zglobu i palac se vrača u normalan položaj. Nakon operativnog zahvata iznimno je bitna fizikalna terapija da bi se održao opseg pokreta i vratila snaga mišića. 

Operativno rješavanje problema ne garantira da se problem ponovno neće pojaviti, no kod izrazitih deformiteta može olakšati stanje i uz pridržavanje određenih pravila može dugoročno pomoći.